ECB nikoho nepřekvapila a zvedla sazby

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Jak očekávala většina analytiků, Christine Lagardová oznámila zvýšení sazeb o 75 bazických bodů na euru. Sazby tak dosahují 2 %. Důležité bylo i vyjádření šéfky ECB, že utahování kohoutků měnové politiky ještě nekončí. Na obzoru je ještě jedno zvýšení sazeb do konce roku.

Státní dluhopisy zemí EU

Strach z krize státních dluhopisů se pomalu dostává i do Evropy. Dění ve Velké Británií nám ukázalo, že zvýšení výnosů na státních dluhopisech může vytvořit tak velký tlak, že padne vláda. V eurozóně je situace ještě horší. Přestože země eurozóny používají společnou měnu, nemají jednotný dluhopisový trh. Každá země si tak půjčuje úměrně výkonům své ekonomiky. Pokud ECB zvedne sazby, všem zemím bez rozdílu vzrostou náklady na obsluhu státního dluhu. Rozdíl je v tom, že ne všechny státy si půjčují na stejný úrok. Zvedání sazeb na Euru tak dusí především zadlužené jižní státy.

Výnosy desetiletých státních dluhopisů

Tradičně nejmenší výnos nabízí německé dluhopisy. Ty mají nyní výnos okolo 2 %. Avšak například rakouské dluhopisy již nabízí zhodnocení ve výši 2,7 %. Španělsko si půjčuje za 3 %. Ekonomové se shodují, že kritickou hranicí, kdy státy začínají padat do dluhové pastí, jsou 4 %. Zadlužené Řecko si nyní půjčuje za 4,3 %. Ostře sledovaná Itálie s novou vládou prodává své dluhopisy s výnosem 4,092 %. Situace je tedy na hraně. ECB nemá pro zvedání sazeb velký prostor. V následujících dvou zasedáních ECB se bude lámat chleba.

Dopady na Česko

I přes růst sazeb kurz české koruny k euru zůstal stabilní a osciloval na úrovni 24,5 korun za euro. Ale nemáme přesné informace kolik deviz spálila ČNB na udržení kurzové stability. Pokud ČNB nebude zvedat sazby a bude chtít udržet stejný kurz vůči euru, bude muset v intervencích pokračovat. Dalším nepříjemným dopadem je pro české podnikatele zdražení úvěru v eurech. Čeští podnikatelé si podle dat ČNB oblíbili půjčovat v eurech na nižší úrok. Tento úrok sice bude i nadále nižší než ten korunový. Existuje ale reálné riziko, že česká koruna v příštích týdnech oslabí. Tím pádem by se splácení v eurech nemuselo vyplatit.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí