ČNB rezignuje na boj s inflací?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Zasedání české bankovní rady nepřineslo velké novinky. Od nástupu nového guvernéra Michla a obměně bankovní rady, která zastává podobné názory jako nový guvernér, zůstávají sazby pořád na stejné úrovni, tedy na 7 %. Změnu v dosavadním kurzu nepřinesla ani navýšení sazeb Fedem a odhodláním Jeroma Powella porazit inflaci i za cenu recese.

Jestřábí Fed

Agresivní měnová politika Fedu si již vybírá daň. Nyní se v podstatě všechny centrální banky, které nebudou stačit tempu Fedu, se musí připravit, že jejich měna bude dál klesat vůči té americké. Tento fenomén pozorujeme již dnes. Euro, anglická libra nebo japonský jen se nachází na historických minimech. Slabá měna ještě víc živí inflaci v daných zemích, protože nyní se drahé energie a komodity musí kupovat v dolarech. To je případ i naší republiky. ČNB sice udržuje v podstatě stabilní směnný kurz s eurem, takže většině občanů se zdá, že měna je silná a nemá problém. Ale když se podíváme na vývoj dolaru a české koruny optimismus nás opouští.

ECB na tahu

Pokud ECB nebude chtít, aby se kurz eura vůči dolaru zhroutil a posunul se níže k 0,9 eura za dolar, bude muset zvedat úrokové sazby minimálně stejným tempem ne-li vyšším než Fed. Od ECB se nyní čeká, že na příštím zasedání zvedne sazby o 75 bazických bodů. Pokud by ECB sazby nezvedla, případně je zvedla málo, může ji potkat stejný osud jako anglickou libru. Anglická centrální banka zvedla svoje sazby pouze o 50 bazických bodů na místo očekávaných 75. Kurz libry se jednoduše zřítil. ECB si podobné oslabení již nemůže dovolit.

Zmenšující se devizové rezervy

ČNB tak čekají těžké časy. Pokud nebude chtít sazby zvedat, bude muset dál pokračovat v devizových intervencích. Podle posledních údajů zveřejněných ČNB na konci srpna disponovala přes 142 miliard eur v rezervách. Od oznámení jména nového guvernéra se zásoby eur tenčí. ČNB jich má k dispozici ještě dost, ale pokud budou Fed a ECB zvedat sazby ještě dalšího půl roku, nemusí to stačit. ČNB se dnes snaží pouze držet kurz české koruny, ale na inflační cíl 2 % již prakticky zapomněla. Jen posunula návrat k tomuto cíli v čase. Česká inflace podle ČNB by se měla vrátit pod 2 % za rok a půl. Bohužel nevíme jak k tomu dojde, když ČNB sazby zvedat nebude.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí