Ekonomika

Investice Kryptoměny čtení na 2 minuty

V poslední době se Bitcoinu daří. Jeho měsíční výkonnost přesáhla 7 %, a cena se nyní stabilně pohybuje v rozmezí 64000 až 69000 dolarů. Pokud přijde na trh s kryptoměnami pozitivní zpráva, můžeme očekávat, že Bitcoin bude atakovat březnové historické maximum (ATH). Jaké faktory mohou posunout cenu Bitcoinu k vysněné hranici 100000 dolarů za jednu minci?

čtení na 3 minuty

V roce 2024 činí základní sazba DPH na Slovensku 20 % a je nižší než v Česku. V příštím roce to však již platit nebude, protože v Česku se základní sazba DPH nemění, zatímco na Slovensku se zvyšuje. Důvodem daňových změn, jejichž součástí je právě i zvýšení základní sazby DPH, je konsolidace veřejných financí.

čtení na 2 minuty

Aktuální německá vláda upravila výhled na růst HDP německé ekonomiky v roce 2024. Zatímco dosud se počítalo se skromným růstem 0,3 % HDP za rok, nyní je výhled negativní. Německá ekonomika by se měla v tomto roce zmenšit o 0,2 %. Tato revize pouze potvrzuje, že německý průmysl se dlouhodobě potýká s problémy.

Investice čtení na 2 minuty

Celý sektor elektromobilů prochází těžkým obdobím. Obrovské investice a vysoké náklady na zavedení výroby spolu s velmi pomalým růstem prodejů za poslední dva roky způsobují problémy všem výrobcům elektromobilů. Tyto potíže postihují především tradiční automobilky, jejichž akcie v posledních měsících výrazně oslabily. Výjimkou jsou zatím akcie Tesly, které za posledních šest měsíců posílily o 44 %.

Investice čtení na 2 minuty

Žlutý kov zažívá velmi dobré období. Od začátku roku jeho cena v dolarech vzrostla o více než 27 %. Ti, kteří nakoupili zlato na začátku roku, jistě inflaci porazili. Nyní se jeho cena pohybuje okolo 2660 dolarů za jednu trojskou unci, což je prakticky na historickém vrcholu. A tak si můžeme položit otázku, zda nepřišel čas zlato výhodně prodat.

Měnová politika čtení na 2 minuty

Pokud nedojde k žádné černé labuti na finančních trzích, zdá se, že rok 2024 bude pro akciové investory velmi slibný. Americké akcie rostly s vyhlídkou na uvolnění měnové politiky. Scénář snížení úrokových sazeb se tento měsíc začal naplňovat. Čínské akcie naopak nebyly u investorů v oblibě. Tento týden však Čínská centrální banka výrazně změnila svůj přístup k měnové politice, což vedlo k prudkému růstu čínských akcií.

Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

Bez velkého překvapení ČNB na svém zářijovém zasedání snížila své sazby o 25 bazických bodů na 4,25 %. Jedná se o druhé snížení sazeb v tomto rozsahu, přičemž dříve snižovala sazby rychleji, o 50 bazických bodů. ČNB se tímto krokem připojila k Fedu a ECB, které rovněž snižovaly své sazby.

Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

Máme za sebou nejdůležitější zasedání americké centrální banky tohoto roku a investoři se dočkali hned několika překvapení. Prvním z nich bylo snížení sazeb rovnou o 50 bazických bodů. Dalším překvapením byla ekonomická projekce Fedu pro nadcházející roky, která byla nesmírně pozitivní.

Zaměstnání čtení na 3 minuty

Průměrná mzda v Česku za druhé čtvrtletí letošního roku činila 45854 Kč, přičemž pouze v Praze a Středočeském kraji byla vyšší, než je průměr za celé Česko, např. v Karlovarském kraji byla průměrná mzda 39031 Kč. Mzdové náklady zaměstnavatelů u průměrné mzdy jsou však značně vyšší. O kolik a jak se liší v jednotlivých krajích?

Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

Ve středu 18. září znovu zasedne americký Fed, aby upravil svou měnovou politiku. Tentokrát však mají investoři jednu jistotu: Fed by měl poprvé od března 2022 snížit své úrokové sazby. Snížení sazeb prakticky oznámil Jerome Powell na sympoziu v Jackson Hole na konci srpna. Analytici se přou, zda půjde o snížení o 25 nebo 50 bazických bodů.

Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

Inflace v průběhu srpna oproti předchozímu měsíci vzrostla o 0,3 %, což odpovídá meziroční inflaci ve výši 2,2 %. Inflace v ČR je tak již druhý měsíc po sobě nad inflačním cílem 2 %. Srpnová inflace překvapila i analytiky, kteří očekávali hodnotu 2 %. Inflace se tak nevyvíjí ani v souladu s prognózou ČNB, která počítala s inflací 1,8 %.

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí