Výnosy na amerických desetiletých dluhopisech rostou

štítky Koronavirus Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Od srpna 2020 předvedly americké desetileté dluhopisy silný růst. V srpnu se jejich výnos pohyboval na úroku 0,6 %. Na konci letošního března si USA půjčovaly na 10 let za 1,7 %. Jsme svědky návratu k normálu na dluhopisovém trhu?

USA versus euro

Pohled na vývoj amerického dluhopisu může investora zaskočit. Úrok 1,7 % není nijak vysoký, v podstatě kupujícímu ani nezajistí, aby porazil americkou inflaci. Když se však podíváme například na německé desetileté dluhopisy, které mají záporný úrok -0,3 %, může se ten americký zdát jako nesmírně výhodná sazba. V současnosti je Evropa mnohem hůře zasažena koronavirem než USA. Taktéž rychlost očkování je v Americe daleko větší než v Evropě. Spojené státy jsou také mnohem odolnější, co se týče vnitřních pnutí mezi státy. Evropská unie má před sebou nejistou budoucnost a je otázkou, nakolik se podaří euro zachránit a za jakých ústupků.

Cena za risk

Americký FED se prozatím nechystá k přímému zásahu, aby u desetiletých dluhopisů úrokovou sazbu snížil. Jeho snahy se budou spíše týkat krátkodobých půjček, aby nedošlo k situaci, kdy by americká vláda trpěla nedostatkem hotovosti a musela si půjčovat na vyšší úrok. USA chtějí jednoduše přilákat další zahraniční investory, aby pomohly financovat velkolepé plány na obnovu země po pandemii koronaviru. Především soukromé penzijní fondy, a to zejména ty japonské, mohou nyní považovat americké dluhopisy za velmi zajímavou alternativu. V následujících měsících bude napínavé sledovat, kam se desetiletý americký dluhopis podívá.

Nebezpečí velkých dluhopisových výnosů

FED se tedy ještě nechystá ke změně úrokových sazeb, ale zároveň ani nezasahuje proti jejich růstu na finančních trzích. V podstatě si velmi chytře připravuje půdu pro jejich zvýšení v případě vyšší inflace. Faktické zdražení amerických dolarů se však projeví někde jinde. Finanční instituce a investoři nebudou mít tak lehký přístup k prakticky neomezené hotovosti. Investoři budou hledat konzervativnější způsoby investování, než jsou spekulativní nákupy technologických a biotechnologických společností, jejichž kurz je vysoko nahoře, ale které nemají reálný byznysmodel a reálný obrat. Zvýšení výnosů z amerických dluhopisů může vést až k splasknutí současné investiční bubliny.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí