ČNB překvapila trhy a snižuje sazby rychleji, je to dobrý krok?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Trhy a s nimi i většina analytiků očekávala, že ČNB se zachová podle dřívějších jestřábích prohlášení guvernéra Michla a sníží úrokové sazby o 25 bazických bodů. Trhy však byly překvapeny, že se ČNB odhodlala rovnou snížit sazby o 50 bazických bodů. Základní úroková sazba byla tak snížena na 6,25 %.

Výherci rychlejšího snižování sazeb

Levnější peníze samozřejmě potěší všechny majitele hypoték, kde se blíží doba fixace ke svému závěru. Nové hypotéky a fixace budou o něco levnější. Stejně tak si můžou mnout ruce majitelé nemovitostí. Na velký propad cen to nevypadá. Největší riziko, že lidé přestanou splácet hypotéky, se ani za dva roky nenaplnilo. A přesto nemůžeme brát tento krok jako dobrou zprávu.

Zpomalující ekonomika

Rychlejší snížení sazeb totiž znamená, že česká ekonomika potřebuje pomoc. To, že si česká ekonomika nevede dobře, se ukázalo i na nové prognóze ČNB. V roce 2024 by česká ekonomika měla růst pouze o 0,6 procenta. Zatímco v listopadu se ČNB ještě domnívala, že růst bude 1,2 procent. Predikovaný růst 0,6 procent je dost malý, protože když se započtou statistické chyby, jsme blízko stagnace české ekonomiky. Hlavně takto slabý růst nevytvoří žádná nová pracovní místa. Takže vyhlídky na českou ekonomiku nejsou růžové.

Kam až oslabí česká koruna?

O riziku slabé koruny vzhledem k současné měnové politice vedené ČNB píši pravidelně. Nyní se tato skutečnost potvrdila. Koruna se chvíli obchodovala na hranici 25,1 korun za euro. Riziko oslabení je nadále aktuální, zvláště po tom, co i tento týden Polská centrální banka nechala sazby na stejných úrovních. Jerome Powell, šéf amerického Fedu, vystoupil nedávno na televizi CNBC, kde prakticky pohřbil možnost, že sazby v USA klesnou v březnu. ECB je zatím vždy následovala FED. ČNB tak zůstává ve svých rozhodnutích osamocena, což se právě projeví na slabé koruně. Slabá koruna automaticky znamená vyšší inflaci. Odhad ČNB na vyšší letošní inflaci 2,6 % je tak v ohrožení.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí