ČNB zahájila cyklus snižování sazeb, co to bude znamenat?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Podle očekávání všech na včerejším zasedání ČNB rada jednomyslně odsouhlasila snížení sazeb o 25 bazických bodů na 6,75 %. Toto snížení je v podstatě symbolickým krokem, který otvírá novou éru na úrokových sazbách po roce a půl stability. Jaké budou dopady tohoto kroku na české domácnosti?

Zatím kosmetická úprava

Hned na začátku si ujasněme, že změna o 25 bazických bodů je hlavně signálem pro okolí. Banky už se na tuto změnu připravily. Některé již před nedávnem snížily výnosy na spořicích účtech anebo snížily úroky na hypotékách. Podle serveru hypoindex.cz se nyní pohybuje průměrná sazba na hypotékách na úrovni 5,67 %. Hypotéky se tak nacházejí stále pod současnou, vyšší sazbou. Banky tak předbíhají ČNB. V Česku na bankovním poli panuje velká konkurence. Větší zlevnění hypoték však nastane, až když se úroková sazba dostane k 5 % a bude znám jistější výhled sazeb pro nadcházející rok.

Bude v roce 2024 kladná reálná úroková sazba?

Současný guvernér Michl se rád považuje za jestřába. Ale prozatím jeho jestřábí úmysly zůstávají pouze na papíře nebo v projevech. Krok snížit sazby o symbolických 25 bazických bodů není jestřábí. Hlavní problém české měnové politiky je, že i přesto, že sazby rostly na 7 %, tak zůstaly vždy reálně záporné, tzn. že když se vezme do úvahy inflace a výše sazeb, tak jejich rozdíl zůstal záporný. Podle údajů Českého statistického úřadu inflace byla v roce 202215,1 % a pro rok 2023 odhad mluví okolo 10 %. Jinak řečeno i přes vysoké sazby 7 % se pořád vyplatilo zadlužit se než spořit.

Pravdou však je, že hlavní nárůst cen se odehrál v první polovině roku 2023. V lednu 2024 se změní základna pro výpočet inflace. Díky této matematické změně by inflace měla výrazně poklesnout. Na druhou stranu konsolidační balíček přinese další zdražování a tlak na zvyšování cen, zejména ve službách. Nikdo tak přesně neví, jaká bude inflace v lednu 2024. ČNB počítá s rychlým poklesem, pokud však nenastane, tak nebude důvod pokračovat v uvolňování měnové politiky. Paradoxně i přes pokles úrokové sazby se může stát, že v lednu 2024 bude konečně reálná úroková sazba kladná.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí