Microsoft se po pěti letech vrací na trůn. Apple ztrácí prvenství v žebříčku největších firem světa

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Společnost Microsoft se po pěti letech vrátila na první místo v žebříčku nejhodnotnějších firem světa podle tržní kapitalizace. Microsoft sice zatím jen lehce předběhl suveréna posledních let společnost Apple, ale tento výsledek je významný. Prvenství v tomto žebříčku totiž ukazuje jistou technologickou dominanci v aktuálním světě.

Umělá inteligence

Síla produktů Apple spočívá hlavně v marketingu. Společnost Apple je schopná prodávat své produkty z mnohem větší marží než konkurence. Lidé jsou ochotni si za tu značku připlatit. Dříve tato výhoda se zakládala především na technologií a vytvoření ekosystému Apple. Avšak již několik let Apple daleko víc se specializuje na marketing, než na technologický vývoj svých produktů.

Tato dlouholetá skrytá slabina Applu se projevila plně s příchodem umělé inteligence. Zatímco Microsoft se stal viditelným lídrem v této oblasti se službou ChatGPT, tak Apple ještě konkrétní výrobek nebo službu v oblasti umělé inteligence nepředstavil. Dlouho se spekulovalo, že Apple pouze vyčkává a má schované eso v rukávu. Zatím to však vypadá, že Applu ujel vlak.

Vývoj burzovní kapitalizace firem Microsoft a Apple

Obrovský potenciál umělé inteligence

Umělá inteligence není pouze o hodinách strávených chatováním s ChatGPT. Bill Gates na právě probíhajícím ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že pozoruje nárůst produktivity práce o 40 % až 50 % u programátorů využívajících umělou inteligenci. Umělá inteligence přinese hlavně růst produktivity práce, a to zejména v profesích, kde se čekalo, že technologická revoluce přijde jako poslední, jako například programování anebo management.

Pokud Bill Gates mluví o růstu produktivity práce napříč světem, můžeme si být jistí, že zaměstnanci Microsoftu pracují na tom, jak tento potenciál přetavit na další růst tržeb. Akcie Microsoft sice v dynamice růstu nemůže překonat Nvidii, ale jestli bude makroekonomický kontext stabilní, cena může dál růst.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí