Jak investovat do umělé inteligence?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Umělá inteligence postupně proniká do širokého povědomí lidí. Hlavní zásluhu na tom má ChatGPT, který patří Microsoftu. Pro mnohé představuje umělá inteligence revoluční nástroj, schopný zásadně změnit společnost. Pro jiné však zůstává synonymem investiční bubliny. Jako vždy je pravda někde uprostřed. Umělá inteligence skutečně ovlivní společnost, avšak tato transformace bude pravděpodobně pomalejší, než si investoři myslí.

Nepřehlédnutelný technologický pokrok

Pokusit se postavit se proti umělé inteligenci by bylo stejně bezúčelné jako v minulosti bojovat proti mechanizaci v průmyslu. Na druhou stranu je také nerealistické očekávat, že umělá inteligence dokáže vyřešit všechny problémy lidstva a odstartuje novou éru blahobytu. Nejlepším způsobem, jak se na umělou inteligenci dívat, je nahlédnout na ni skrze statistiky.

Podle studie provedené společností Accenture dosahuje trh s umělou inteligencí hodnoty 136,5 miliardy dolarů. Očekává se, že tento trh bude nadále růst dynamickým tempem, a to o 37,3 % ročně mezi lety 2023 až 2030. Na rozdíl od některých jiných odvětví, například maloobchodu, je velmi pravděpodobné, že trh s umělou inteligencí bude nadále expandovat.

Investice do společností zaměřených na umělou inteligenci

Umělá inteligence vyžaduje nejen softwarová řešení, ale i specializovaný hardware. Proto můžeme rozlišit dvě hlavní oblasti investic do tohoto odvětví. První skupina zahrnuje společnosti vyvíjející aplikace a implementace umělé inteligence v různých oblastech. Druhá skupina se zaměřuje na vývoj hardware nutný pro provoz umělé inteligence. Mezi představitele první skupiny patří méně známá firma C3.ai, specializující se na algoritmy umělé inteligence pro automatizaci úkolů. Samozřejmě nechybí v ní ani velcí hráči jako Microsoft a Google. Z druhé skupiny si investor může výbírat mezi společnostmi Nvidia a AMD.

Ceny akcií na historických vrcholech

Všechny uvedené společnosti nyní dosahují historicky nejvyšších hodnot. Toto je v současné době hlavním dilematem pro ty, kteří chtějí investovat do tohoto sektoru. Nicméně s ohledem na restriktivní měnovou politiku amerického Fedu a jeho snahu zvyšovat úrokové sazby bude akciový trh pravděpodobně pod tlakem. Až dojde k výraznému poklesu trhu, mohou být akcie těchto společností zajímavou příležitostí. Mohlo by jít o jednu z posledních možností, jak získat tyto technologické akcie za dostupnější ceny.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí