Česká inflace na ústupu, bude ČNB snižovat sazby rychleji?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Český statistický úřad zveřejnil meziroční nárůst inflace v prosinci. Inflace dosáhla 6,9 %. Toto číslo bylo nad odhadem jak trhů (7,3 %), tak ČNB (7 %). Dobrá zpráva je, že inflace je pod kontrolou. Lednová inflace by měla být v nejhorším případě na úrovni 4 %. Takže ČNB si může dovolit určitě další snížení sazeb na příštím zasedání.

Jak je to s inflací?

Mnoho ekonomů a komentátorů upozorňuje na to, že českou ekonomiku již trápí deflace. Kdybych vzal vývoj cen za poslední půl roku, došli bychom k tomu, že zde je deflace -0,3 %. Lví podíl na této deflaci má především zlevnění pohonných hmot. Právě nízké meziměsíční přírůstky jsou velmi optimistické pro ČNB, že inflace je již blízko inflačnímu cíli 2 %. ČNB na dalším zasedání sníží určitě své sazby. Otázkou je jen, jestli půjde o 25 nebo 50 bazických bodů.

Příklad meziměsíční inflace nám ukazuje, že inflace je dost relativní číslo. Pro českého občana, který nakupuje zde po celý rok 2023, inflace dosáhla 10,7 %. Jak uvádí Český statistický úřad. Rok 2023 se tak zařadil na třetí místo v žebříčku let s nejvyšší inflací.

Vývoj inflace v Česku za rok 2023

Pokles kupní síly

I když nás budou zaplavovat dobré zprávy o tom, že inflace v roce 2024 je už inflačního cíle, sentiment toho, že máme hluboko do kapsy, bude trvat i nadále. Poslední dva roky radikálně snížily kupní sílu obyvatel České republiky. Návrat k původní kupní síle bude dlouhodobý proces. Udržet nízkou inflaci bude klíčové v následujících letech.

Problém inflace v letech 2022-2023 byl v její struktuře. Týkala se především energií, potravin a pohonných hmot. Právě tyto tři složky dopadají na nízkopříjmové kategorie. Na jídle, energiích a pohonných hmotách, když člověk jezdí do práce, se totiž jen velmi obtížně šetří. Pokles cen například elektroniky a stavebních prací, mají sice dopad na výpočet inflace, ale běžným lidem to nějak nepomůže. Tato situace je problematická především pro českou vládu, protože nespokojenost s nízkou kupní sílou bude trvat. Právě politická nestabilita je velkým rizikem pro začínající rok 2024.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí