Zlato se blíží historickému maximu. Co bude dál?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V USA úrokové sazby jsou velmi blízko svého vrcholu, nebo ho, možná již dosáhly. Nyní už se neřeší, kolikrát Fed má zvednout sazby, ale kdy přijde první snižování sazeb. Rozhodnutí snížit sazby bude mít zásadní vliv jak na akcie, tak i na zlato nebo kryptoměny. Zlato v poslední době vykazuje silnou růstovou tendenci. Pomalu si zvykáme na úroveň 2000 dolarů za unci. Avšak může zlato růst ještě dál?

Překonáme historické maximum do konce roku?

Zlato se obchoduje nyní na úrovni 2035 dolarů za unci. Nyní stačí již malý růst v řádech 2 % nebo 3 % a zlato se dostane na svá historická maxima. Cena 2050 dolarů za unci není nereálná. Z grafu vidíme, že maximální historická úroveň je zároveň silná rezistence. K jejímu rychlému překonání by zlatu stačila jedna nepříznivá geopolitická zpráva, která by oznámila zhoršení vojenské situace na Ukrajině nebo v Izraeli. Tyto zprávy nejsou žádoucí. A tak si položme otázku, zda existují i jiné možnosti, aby zlato rostlo i přes historické maxima?

Snížení sazeb

Růstová tendence zlata bude podpořena, jakmile velké centrální banky jako Fed, ECB nebo Bank of England začnou sazby snižovat. Zlato se pohybuje v kanálu 1800 až 2035 dolarů za unci. Pokud zpráva o snížení sazeb zlato zastihne na hranici okolo 2000 dolarů za unci, proražení rezistence je víc než pravděpodobné. Ale jen snížení sazeb nemusí stačit k tomu, aby zlato zůstalo dlouhodobě v růstové tendenci.

Vývoj zlata do začátku roku
foto: tradingview.com

Rychlý pokles sazeb

Zlato bude dlouhodobě růst, jestli úrokové sazby budou klesat rychleji než inflace. To je druhá a o mnoho složitější podmínka. V jistém slova smyslu centrální banky musí prohrát svůj boj s inflací. Musí kapitulovat dostatečně rychle, aby sazby se začaly snižovat velmi rychle, dřív než ekonomika spadne do deflace.

V USA se zatím deflační scénář jeví jako málo pravděpodobný. Pozitivní scénář na zlato má daleko větší šanci se realizovat. Jak tento scénář zní? Nižší sazby, než čekáme, a vyšší inflace, než jsme si schopni teď připustit.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí