Jedna dobrá zpráva pro českou ekonomiku

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Současný ekonomický kontext, zvláště v Evropě, je značně napjatý. Mnoho důvodů k optimismu není, a proto každá dobrá zpráva se počítá. Zejména pak, pokud se týká Česka. Americká ratingová agentura Moody’s Investors Service zlepšila výhled ratingu České republiky z negativního na stabilní. Česko se tak nemusí bát, že by agentura v následujících měsících rating zhoršila. Úvěrový rating Česka v hodnocení dané agentury je nyní na stupni Aa3.

Důvody pro dobré hodnocení

Jako první důvod agentura uvedla zbavení se závislosti na ruském plynu. Toto zdůvodnění je spíše potřeba chápat jako odměnu za postoj současné vlády v zahraniční politice. Ruský plyn byl nahrazen především za norský a americký, ale jeho cena je vyšší. Z ekonomického hlediska to tedy není výhra. Samozřejmě můžeme namítat, že Česko se tak vyhnulo riziku, kdyby se Rusko rozhodlo své dodávky stopnout.

Druhým důvodem byl samozřejmě konsolidační balíček a zamýšlená důchodová reforma. Agentura oceňuje postoj českých politiků zvýšit daně. Otázkou však je, zda je pravý čas na utahování opasků, když celá ekonomika zpomaluje. Krátkodobý efekt konsolidačního balíčku bude pozitivní, ale jeho dlouhodobý dopad na českou ekonomiku nemusí být dobrý. Pokud dramaticky stoupne nezaměstnanost, tak celá snaha české vlády může jít vniveč. V této perspektivě můžeme vidět zlepšení výhledu spíš jako pochvalu, kterou agentura udělala vzornému žáku.

Ušetření na obsluze dluhu

Jen budoucnost ukáže, jestli se české vládě podaří opravdu konsolidovat veřejné finance. Zvýšení výhledu má však jeden pozitivní efekt již dnes. Česko by si mělo lépe půjčovat na finančních trzích. Podle Ministerstva financí v roce 2023 půjde na obsluhu státního dluhu 70 miliard korun. V letošní návrhu rozpočtu Ministerstvo financí počítá na tuto položku 95 miliard korun. Jakékoliv snížení úroků pro Českou republiku v roce 2024 bude automaticky znamenat úspory v desítkách nebo stovkách milionů. A to je dobrá zpráva.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí