Změny v pravidlech hry České národní banky a jejich dopad na banky a ekonomiku

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Česká národní banka přišla s překvapivým rozhodnutím o zrušení úročení povinných rezerv českých bankovních domů. I když v názvu najdeme slovo "minimální," nemělo by nás to zmást, pokud jde o výši uložených rezerv. Jde o desítky miliard korun. Banky měly tyto peníze uloženy s úrokem 7 %, což představovalo významný příjem, který nyní ztratí.

Vyčíslení ztráty

Toto rozhodnutí ČNB má platit od 5. října 2023. Komerční banka již spočítala, že je to pro ni ztráta ve výši 115 milionů korun měsíčně. Konkurenční Moneta odhaduje ztrátu 120 milionů korun v roce 2023 a 450 milionů korun v roce 2024. Tyto výpočty počítají s tím, že úroková sazba zůstane stejná jako dnes, což ale není jisté. Může dojít ke změně směrem nahoru i dolů.

Ztráta na bankovních akciích

Akcionáři bank byli první, kteří museli čelit této nepříjemné zprávě, což vedlo k poklesu akcií bank obchodovaných na pražské burze o více než 2,5 %. Nyní jsou na řadě banky, které budou muset zvážit, jak se vypořádají s tímto nečekaným poklesem příjmů. Jednou z možností je samozřejmě zvýšení poplatků za služby nebo snížení nabízených úrokových sazeb na spořících a termínovaných vkladech. Je pravděpodobné, že klienti českých bank budou nakonec platit za toto rozhodnutí ČNB.

Snaha o nižší inflaci ze strany ČNB

Rozhodnutí ČNB není zcela překvapující, protože následuje vzor Evropské centrální banky (ECB), která již podobné opatření zavedla. Nedlouho po oznámení tohoto kroku jsme se dozvěděli, že inflace za srpen činí 8,5 %. Meziročně inflace klesla ze 8,8 % na 8,5 %, což je trochu méně, než prognózovala ČNB.

ČNB čelí dalšímu problému, kterým je zvyšující se objem peněz v české ekonomice. Největší podíl na tom má český stát, který se zadlužuje, a také velké množství peněz na spořících účtech. Toto rozhodnutí ČNB alespoň částečně zastaví příliv nových peněz. Avšak s nárůstem objemu peněz vzniká otázka, zda je současná měnová politika ČNB dostatečně restriktivní. ČNB má dvě možnosti: buď zvýší úrokové sazby, nebo bude muset opět intervenovat ve prospěch české koruny.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí