Šéf JP Morganu znovu otřásl s trhy, bankovní krize není u konce

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jamie Dimon, šéf JP Morgan, znovu ukázal, že jeho názor dokáže ovlivnit obchodování na americké burze. Zveřejnění jeho dopisu akcionářům JP Morgan způsobilo, že se v úterý, 4. dubna celá obchodní seance propadla do červených čísel. Stačilo jen říct, že Jamie Dimon si nemyslí, že bankovní krize je u konce.

Historicky neobvyklá situace

Nejzajímavější část z více než 40 stránkového dopisu akcionářů je ta, ve které se Jamie Dimon snaží odhadnout směr ekonomického vývoje dnešního světa. Situace je ojedinělá: válka na Ukrajině, vysoká inflace, vysoký a hlavně rychlý růst sazeb, pokles akciových trhů o 20 % v roce 2022. Avšak stále tu máme jednu anomálii a tou je nízká americká nezaměstnanost. Ta se stále pohybuje na historicky nízkých úrovní. Rok 2022 skončil relativně dobře. Ty největší chmury má americká ekonomika před sebou. Podle Jamie Dimona je pád SVB pouze začátkem problémů, nikoliv jejich koncem.

Vysoká volatilita trhů

Současná krize se projevuje především zvýšenou volatilitou akciových trhů. Ty se pak chovají velmi emotivně, propady i růsty v řádu několika procent za jeden den nejsou na amerických trzích nyní ničím neobvyklým. Podle Jamie Dimona bychom se však neměli nechat zmást touto volatilitou, protože když se podíváme za ní, zjistíme, že v USA maloobchodní tržby rostou, nezaměstnanost je nízká a lidé stále mají velké úspory na svých účtech. Velká část firem se připravila na zvedání úrokových sazeb tím, že předfinancovala své úvěry v době levných peněz. Tyto všechny faktory vysvětlují, že současné zvedání sazeb se ještě prozatím neprojevilo katastroficky.

Hospodaření státu

Velké riziko pro celosvětovou ekonomiku je fiskální deficit státu. Tento jev se projevuje víc v Evropě než v USA, protože evropské vlády nejenom, že financovaly opatření vůči Covidu, ale musely se vyrovnat i s energetickou krizí. Různé druhy podpor a fiskálních úlev pak přilévají do inflačního kotle. To ztěžuje práci centrálních bank všude po světě. Zde je velké riziko, že problémy neskončily, ale naopak s pádem banky SVB teprve začaly.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí