Fed zvedá svoje sazby dál a není u konce

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zasedání Fedu znovu nepřineslo žádné překvapení. Úrokové sazby rostly o 75 bazických bodů. Nyní se sazby na dolaru nacházejí na úrovni 3,75 – 4 %. Určitě to není konečná výše úrokové sazby na dolaru. Powell nám však v následné tiskové konferenci přinesl důležité informace.

Umění komunikace

Powell se poučil s chyby, kterou udělal v létě, kdy nechal prostor, aby trhy mohly interpretovat mnohoznačně. Toto nedorozumění zapříčinilo prudký růst amerického akciového trhu, který však na konci září splaskl. Vzkaz je jasný – není pro zatím naděje, že Fed opustí od záměrů restriktivní měnové politice. Avšak prohlášení Fedu působilo značně kostrbatě a znovu oživilo různé možné výklady. Těm, co čekali blízkou otočku Fedu, zbyly po tiskové konferenci oči pro pláč. Powell utnul všechny spekulace.

Nebude přestávka

Od Powella jasně zaznělo, že dokud prokazatelně nebude vyřešen problém s inflací, Fed svoje zbraně nesloží. Sazby porostou dál. Jediné, co se možná v budoucnu změní, je výška „hiku“. Sazby již nebude potřeba zvedat o 75 bazických bodů, ale možná jen o 50 nebo 25 bazických bodů. Nyní se předpokládá, že konečná výška sazeb by měla být 5 až 5,25 %. Pokud tento odhad je správný, tak nás čeká ještě dlouhá cesta.

ČNB proti proudu

Fed bude svoje sazby zvedat minimálně pět měsíců a možná ještě déle, pokud se nyní rozhodne postupovat již po malých krůčkách. Naše ČNB se však vydala proti proudu. Její odhodlání držet sazby na stávajících úrovních nezlomila ani vysoká česká inflace, ani rozhodnutí Fedu či ECB. Nic se nemění ani na tom, že bude i nadále intervenovat ve prospěch české koruny. Pokud by tak nečinila, mohli bychom v přímém přenosu sledovat neúspěch české měnové politiky v podobě oslabování české koruny. Zatím jen platíme za měnovou politiku ČNB v podobě ztenčování devizových rezerv. Škoda, že si ČNB nevezme příklad z Powella a nesnaží se urputně bojovat proti inflaci, alespoň pro zatím.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí