Bude inflace znamenat návrat měnové války?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Vysoká inflace s sebou nepřináší jen nepříjemné zdražování každodenních nákupů, ale má i své geopolitické dopady. Po téměř deset posledních let jsme si zvykli na klid, který na trhu s devizami panoval. Dávno jsme zapomněli, že může být předmětem spekulací nejednoho investora či bankéře. Na devizy se dá také nahlížet jako na měřítko síly mezi soupeřícími mocnostmi.

Dlouhá stabilita

Při pohledu na vývoj měnového páru euro dolar v posledních pěti letech musíme konstatovat, že to byla neobyčejně klidná doba. Euro se vůči dolaru pohybovalo v pásmu 1,1 až 1,2 dolaru. Z toho vybočovalo jen nahodile a vždy pouze na krátkou dobu. Tato stabilita je v poslední době narušená, protože euro se vůči dolaru začíná blížit paritě, tedy hodnotě, kdy za jedno euro dostaneme jeden dolar. Obdobnou situaci lze pozorovat u japonského jenu, který se vůči dolaru dlouho držel v stabilním pásmu. V posledních měsících však výrazně ztratil na své hodnotě. Co mají jen a euro společné? Neochotu příslušných centrálních bank zvedat úrokové sazby. Zatímco ECB chce alespoň formálně1 sazby zvýšit, Japonská centrální banka o ničem takovém neuvažuje.

Inflace jako nový faktor

Trh s devizami byl stabilní, protože většina států akceptovala svoji roli. Přestože USA spotřebovávalo víc zboží na dluh než ostatní země, poptávka po dolarech byla tak silná, že velký americký dluh nikomu nevadil. Nyní do vztahu mezi zeměmi vstupuje inflace. Podle statistik tradingeconomics.com vidíme jasně, že v současnosti existuje velký rozdíl mezi západním světem a Asií. Zatímco v USA inflace dosahuje 8,6 % a eurozóně se pohybuje na úrovni 8,1 %, v Číně (2 %) a Japonsku (2,1 %) je nízká. Z těchto čísel jasně vyplývá, že Asie a jejich hlavní měny jsou v daleko lepší kondici než euro nebo dolar. Vzhledem k tomu, že japonský jen má nulové sazby, jeví se jako silnější měna s větším potenciálem čínský juan, jehož sazba je 3,7 %. Celý pohyb ekonomického zájmu k Asii bude podporovat právě spekulace. Je však otázkou času, kdy na posilování čínské měny zareagují USA. Jinak řečeno, v nejbližší době nás čeká další velmi ostrá měnová válka.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí