ČNB znovu přitvrdila, ale bude to stačit?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Česká národní banka na svém posledním zasedání pod vedením guvernéra Jiřího Rusnoka znovu zvedla úrokové sazby, které nyní dosahují rovných 7 %. Stouply tak o 125 bazických bodů. To bylo opět o trochu víc, než se čekalo. Odhady analytiků se pohybovaly v pásmu 75 až 100 bazických bodů.

Rusnokovo loučení

ČNB si tak velký skok mohla dovolit, protože od 1. července se mění její guvernér a další tři členové bankovní rady. Je všeobecně známo, že jak nový guvernér Aleš Michl, tak nastupující členové rady se staví velmi rezervovaně k dalšímu zvedání sazeb. Nebo, abychom byli přesnější, k radikálnímu zvedání sazeb. Michl se totiž několikrát ohradil, že nechce dělat revoluci, ale evoluci. To lze vyložit i tak, že počítá s mírnějším zvyšováním sazeb než doteď. Protože nikdo nemá křišťálovou kouli, budeme si muset počkat až do 4. srpna, kdy se obměněná rada poprvé sejde k měnově-politickému jednání. Guvernér Rusnok se svým hikem o 125 bazických bodů rozloučil důstojně a svého odchodu ještě využil. Litovat může jedině toho, že se zvyšováním sazeb nezačal dříve.

Kdy klesne inflace?

Někteří analytici naznačují, že červen a červenec by měly být pro inflaci v Česku bodem kulminace, poté by měla začít klesat. Jenomže otázka je kam? Návrat pod 2 %, což byl předchozí inflační cíl, bude i na konci roku v nedohlednu. Je naivní si stále myslet, že se inflace zastaví sama od sebe bez dalšího zvedání sazeb. Jistou nadějí pro Česko a další země dovážející ropu může být právě pokles její ceny. Ropa Brent se nyní obchoduje okolo 110 dolarů za barel oproti nedávným 120. Jenomže ani pokles černého zlata není v současném kontextu až tak dobou zprávou, tlak na cenu vychází z obav o celosvětovou recesi. A to by nebyla dobrá zpráva pro žádnou centrální banku. Ekonomická recese by znamenala brutální šok pro všechny. I když možná by to nebylo to úplně nejhorší vyústění. Německé přísloví praví, že je lepší rychlý konec než nekonečné utrpení.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí