Jakou monetární politiku má nejprestižnější centrální banka na světě?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

ČNB zvedla nedávno skokově sazby o 0,75 %. To vzbudilo nevoli u dnes již odstupující ministryně financí Aleny Schillerové, která poukázala na to, že vyspělé země mají úrokovou sazbu zápornou. Takovým státem je Švýcarsko, kde činí -0,75 %. Je toto srovnání oprávněné?

Silný švýcarský frank

Srovnání mezi Českou republikou a Švýcarskem ukazuje, že pouhé číslo úrokových sazeb bez kontextu je zavádějící. Česká republika se jen těžko může poměřovat se Švýcarskem. Už jen fungování centrální bank je jiné, protože jak jsme si již ukázali, Švýcarská národní banka je akciovou společností. Tato skutečnost ji nutí být transparentní. Avšak ten největší rozdíl je v postavení švýcarského franku ve světě, který patří společně s japonským jenem k nejspolehlivějším měnám. Právě v nejistých dobách roste poptávka po švýcarském franku, který je symbolem stability. To vede k jeho přirozenému posilování. Švýcarská banka si tak může záporné sazby dovolit, protože její měna neustále posiluje. Totéž se nedá říct o české koruně, která má naopak neustálou tendenci oslabovat. I poslední skokové zvýšení sazeb nevedlo k jejímu dlouhodobému posílení. Česká měna sice zprvu zareagovala na zprávu o zvýšení sazeb pozitivně, jenže nyní se její kurz znovu pohybuje mezi 25,4-25,5 Kč za euro.

Přebytek dolarů ve švýcarské bance

Švýcarská banka je díky velké poptávce po své měně plná amerických dolarů. Dříve tyto přebytky využívala k nákupům zlata a státních dluhopisů. Jenomže státní dluhopisy vyspělých zemí mají záporné nebo velmi nízké úrokové sazby. Proto mělo vedení banky dobrý nápad začít více nakupovat především americké akcie, konkrétně především společností GAFAM. Tyto nákupy se skutečně vyplatily. Mezi koncem června a července zaregistrovala BNS růst svého akciového portfolia o 65 miliard dolarů. To je velmi slušná částka. Pro nás bude zajímavé sledovat, jestli bude BNS kupovat i nadále akcie, nebo se vrátí k tradičnímu zlatu. Tento návrat by totiž znamenal, že doba turbulencí na trhu je velmi blízko.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí