Jak funguje nejprestižnější centrální banka na světě?

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Posledních deset let jsou centrální banky hlavními hráči ekonomického dění. Jakkoliv to není dobře, je to zkrátka tak. Většina centrálních bank vyspělých ekonomik postupuje více či méně v souladu s americkým FEDem, i přesto však existují jemné rozdíly. Zkusme si načrtnout, jak svoji roli plní Švýcarská centrální banka.

Banka jako akciová společnost Na Švýcarské centrální bance je zajímavé hned několik věcí. První z nich je skutečnost, že se jedná o obchodovatelnou společnost na burze, její akcie si můžete koupit v Curychu. Není to však levná záležitost. Akcie BNS se obchoduje v rozmezí 5050 až 5300 švýcarských franků, což je přibližně 120 000 až 125000 Kč. Jak sama banka uvádí, spíše než o klasickou akcii se jedná o obligaci, protože banka nesmí v důsledku zákonů vyplácet větší dividendu než 6 % ze zisku. Proto vyplácí již několik let neměnnou a hrubou dividendu ve výši 15 CHF za rok, což odpovídá 355 Kč. To představuje roční dividendový výnos okolo 0,3 %. Tato akcie není žádný dividendový aristokrat, ale sázka na uchování kapitálu v nejistých dobách.

Její akcionáři Akcionářská struktura je plně v rukou jednotlivých kantonů a kantonálních bank. Tyto struktury ovládají přes 75 % akcií Švýcarské centrální banky. Banka je tak v nadneseném smyslu v rukou státu. Velmi zajímavý je druhý největší akcionář, jímž je Theo Siegert vlastnící přes 5000 akcií, což představuje přes 5 % všech akcií banky. Tento podnikatel z Düsseldorfu, který vykonával funkce v mnoha správních radách velkých společností jako Deutsche Bank, Ergo, Merck, Henkel nebo E-on, nakoupil akcie BNS v roce 2012. Stalo se tak v době, kdy je nikdo nepovažoval za dobrou investici. To se však vyplatilo, jelikož banka od roku 2016 zažila strmý růst z hodnoty 1000 na 8000 CHF o dva roky později. Následně cena sestoupila k dnešním hodnotám okolo 5050 švýcarských franků.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí