Pražská burza má za sebou výjimečný rok 2023

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pražská burza sice pomalu upadá, což lze pozorovat na objemu provedených obchodů. Burza cenných papírů Praha zveřejnila své statistiky za uplynulý rok 2023. Objem obchodů dosáhl pouze 123 miliard českých korun. Meziročně tak objem obchodů spadl o 26 %. Dávno jsou doby, kdy objem obchodů přesáhl jeden bilion (v roce 2007). Navzdory klesajícím objemům však investoři zažili jeden z nejlepších roků.

Vynikající roční zhodnocení

Nestává se často, že by pražská burza dokázala porazit průmyslový Dow Jones, anebo dosáhnout podobné výkonnosti jako německý index Dax. Samotný pražský index PX vzrostl v roce 2023 o 17,66 %. Pražská burza je především oblíbená u dividendových akcionářů. Drtivá většina titulů nabízí velmi slušnou dividendu. Když započítáme i dividendový výnos, který činil 8,31 %, tak pražská burza nabídla velmi dobré zhodnocení 28,11 %.

Česká burza v zajetí windfall tax

Konečný výsledek by mohl být lepší, kdyby se česká vláda nerozhodla uvalit na největší firmy z energetického a finančního sektoru tzv. windfall tax, tedy daň z nadměrných zisků. Podle interních odhadů společnosti ČEZ zaplatí za tuto daň 28 až 34 miliard korun za rok 2023. Tyto peníze mohly vylepšit dividendu v roce 2024 a tím i kurz akcie.

Vybírat více peněz z bankovního sektoru se české vládě nepovede. Banky preferovaly navýšit výdaje, tak, aby zisk byl přibližný tomu v roce 2023. Jelikož nedosáhly nějakého nadměrného zisku, tak se placení daní většinou vyhnou. Kdyby však banky nebyly nucené provést tuto operaci, jejich zisk by byl větší.

Výhled na rok 2024

Z historických statistik vyplývá, že když se pražské burze výjimečně dařilo jeden rok, tak si nikdy nepodařilo navázat dalším silně ziskovým rokem. Bohužel s největší pravděpodobností se tato historická statistika znovu potvrdí. Nad nejsledovanějšími akciemi ČEZ je hned řada otazníků. Neví se, zda se česká vláda pustí do dělení firmy, nebo se rozhodne firmu znárodnit. Stejně tak se neví, jak dlouho bude platit windfall tax. Jelikož se žádný velký růst HDP neočekává, tak bankovní sektor, který je silně zastoupený na pražské burze, nebude mít důvod růst. Český investor tak může doufat v to, že burza bude stagnovat a akcionáři se dočkají tučné dividendy.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí