Několik poučení z ekonomického vývoje v Číně

štítky Investice Penze čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jednou z nejhorších investic, které jste mohli udělat v roce 2023, byl nákup čínských akcií. Prestižní hongkongský index Hang Seng ztratil v roce 2023 přes 15 %, zatímco americkým technologickým akciím se dařilo. Co vlastně vězí za stagnací Číny a jak my se můžeme přiučit z vývoje okolo Číny?

Pokles akcií a cen nemovitostí

Velkým problémem v Číně je skomírající trh s nemovitostmi. Za poslední dva roky v Číně zkrachoval hned několik developerských firem v čele s nejznámější firmou Evergrande. Situace na trhu s nemovitostmi je zablokovaná na léta. Čínská vláda doufá, že situaci vyřeší trh, a proto zasahuje minimálně. Hasí jen ty největší požáry.

U čínských akcií můžeme sledovat stejný fenomén. Čínské akcie klesají již tři roky za sebou. Hlavní důvod tohoto poklesu je známý. Prodávající čínských akcií je mnohem více než nakupujících. Číně se nedaří přilákat zahraniční investory, kteří by dokázali tento nepoměr otočit. Když celou věc zanalyzujeme, zjistíme, že oba tyto jevy mají stejnou příčinu.

Stárnutí populace

Tyto dva fenomény mají stejnou příčinu. Tou je stárnutí populace. V roce 2019 žilo v Číně 11,5 % obyvatel ve věkové skupině 65 a více let podle čínských úřadů. Podle prognózy OSN by tento podíl měl v roce 2030 narůst na 17 % a dál se postupně zvyšovat. Politika jednoho dítě zadělala na tento trpký problém. Ale jak souvisí stárnutí populace a pokles cen akcií a nemovitostí?

Příčina je jednoduchá. V Číně je velmi slabý systém důchodového pojištění. Kdo nechce na stáří trpět velkým poklesem životní úrovně, musí se na stáří zabezpečit. Jak jinak lépe se zabezpečit na stáří než nákupem nemovitostí nebo akcií? Čínští důchodci byli zodpovědní. Háček je v tom, že když dosáhli důchodového věku, tak musí své nemovitosti či akcie prodat. Na trhu tak vzniká strukturální převis nabídky. A jelikož mladých zájemců o bydlení nebo o spoření v akciích na důchod je málo, celý problém se zhoršuje.

Rada na závěr

Z toho vyplývá, že když investujete, nemůžete se spoléhat na to, že když budete dělat věci úplně jako ostatní nebo jaký je hlavní trend, tak se vám podaří vaše investice zázračně zhodnotit. Při investování musíte zůstat kreativní.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí