Zlato prolomilo na chvíli magickou hranici 2000 dolarů za unci

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zatímco akcie ztrácejí vlivem nejisté geopolitické situace, tak ropa a především zlato zažívají opětovný návrat investorů. Se zlatem to vypadalo ještě před 14 dny velmi bledě. Jerome Powell oznámil, že úrokové sazby mohou ještě růst. Pro zlato však nejhorší zprávou bylo, že sazby na americkém dolaru zůstanou na restriktivních úrovních dlouhou dobu. Zlatu však nečekaně pomohl konflikt v Izraeli. Od té doby se zlato vydalo strmě nahoru.

Zlato jako záchranná hodnota

Konflikt v Izraeli jen připomněl základní status zlata jako záchranné hodnoty. V období relativního klidu se zlatu moc nedaří. Hlavním důvodem, proč neinvestovat do zlata v době klidu, je skutečnost, že investice do zlata nenabízí žádný pasivní příjem. Dividendové akcie nebo dluhopisy nabízejí svým držitelům pravidelný výnos. Investoři do zlata nemohou nic takového očekávat. Navíc pokud kupují fyzické zlato, tak zaplatí na těchto nákupech vysoké poplatky. Tím pádem se zlato nehodí jako krátkodobá investice. Do zlata se pro fyzické osoby vyplatí investovat pouze dlouhodobě. Investice do zlata je především ochrana před neočekávanými událostmi. A to se nyní potvrdilo. Růst zlata tak nabírá na síle, protože si všichni uvědomují, že zlato ještě není odepsané v digitální éře.

Co můžeme vyčíst z grafu ceny zlata?

Za poslední tři týdny jsme svědky nečekané zlaté rally. Cena zlata se vyšplhala o 9,5 %. Nákup zlata před třemi týdny vám umožnil zachránit vaše úspory před inflací. Z technické analýzy grafu zlata vyplývá, že se můžeme znovu pokusit otestovat hranici 2080 dolarů za unci. Je to už v pořadí čtvrtý pokus o průraz. Tři poslední skončily pokaždé neúspěšně. Jestli by zlato tuto hranici prorazilo, tak by si otevřelo cestu k novým historickým cenám. Pro českého investora do zlata by situace byla ještě lepší, protože česká koruna nadále oslabuje vůči dolaru.

Roční vývoj ceny zlata
foto: tradingview.com
Růst ceny zlata však nevěstí nic dobrého pro světovou ekonomiku. Jestli by růst pokračoval v následujících týdnech tímto tempem, znamenalo by to, že buď nás čeká další eskalace geopolitického napětí, anebo že boj amerického Fedu s inflací bude neúspěšný.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí