Studium se již nepočítá do důchodu

štítky Penze Právo Studium přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Měsíční částka starobního důchodu z velké části závisí na získané době pojištění. V zákonném rozsahu se přitom jako náhradní doba pojištění počítá i studium před rokem 2010.

Každý ukončený rok pojištění zvyšuje měsíční částku starobního důchodu více, než někteří žadatelé o starobní důchod očekávají. Do doby pojištění se přitom započítávají nejenom odpracované roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Jako náhradní doba pojištění se přitom studium započítává pouze před rokem 2010.

Pracující studenti mají výhodu

Studenti, kteří vykonávají výdělečnou činnost, ze které odvádí sociální pojištění, si tedy nejenom zvyšují svůj aktuální měsíční příjem, ale v případě pracovní neschopnosti mají nárok na nemocenskou a mají lepší výchozí pozici pro budoucí výpočet důchodu oproti svým vrstevníkům, kteří nepracují. Podmínkou je výkon činnosti, ze které se platí sociální pojištění, což není splněno formou brigád na pracovní dohody s hrubou odměnou do limitu.

Dobrovolné důchodové pojištění

Z důvodu nehodnocení studia pro důchodové účely uvažují někteří studenti o účasti na dobrovolném důchodovém pojištění. Minimální měsíční platba dobrovolného důchodového pojištění v roce 2023 činí 2823 Kč. Dobu studia lze formou dobrovolného důchodového pojištění doplatit i zpětně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí