Brigády na dohody a pojistné

štítky Pojištění Studium Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Studenti si během svého studia často přivydělávají na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Jak to mají s platbou sociálního a zdravotního pojištění?

Z dohody o provedení práce se sociální a zdravotní pojištění neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti se sociální a zdravotní pojištění neplatí, jestliže je hrubá měsíční odměna 3999 Kč a méně. Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění je přitom stejný pro všechny zaměstnance. Status studenta nemá na tento limit vliv. Limit pro neplacení sociálního a zdravotního pojištění se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad

Student Daniel pracuje současně pro zaměstnavatele XY a zaměstnavatele AB. Pro oba na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. Ani z jedné dohody nebude studentovi Danielovi odvedeno pojistné.

Praktický příklad

Studentka Karolína pracuje pro zaměstnavatele RS na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 20000 Kč. Částka odměny je nad limit pro neplacení, proto je jí z hrubé odměny sraženo sociální pojištění ve výši 1300 Kč (20000 Kč × 6,5 %) i zdravotní pojištění ve výši 900 Kč (20000 Kč × 4,5 %).

Od příštího měsíce plánuje slečna Karolína pracovat na dohodu o provedení práce pro druhého zaměstnavatele se stejně vysokou hrubou odměnou ve výši 20000 Kč. Rovněž z druhé dohody o provedení práce bude slečně Karolíně odvedeno sociální pojištění a zdravotní pojištění jako u zaměstnavatele RS. Z důvodu odvodu pojistného u jednoho zaměstnavatele nedochází k žádné úlevě nebo úspoře u jiného zaměstnavatele.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí