Články, které napsal
Petr Gola

Pojištění Poradna čtení na 3 minuty

Miroslav: Na své podnikání se připravuji postupně ještě při zaměstnání. Pouze podnikat chci začít v příštích měsících. Sám všechno nezvládnu, budu muset přijmout nějaké zaměstnance. Když dám zaměstnanci průměrnou mzdu, jaké s tím budu mít skutečné výdaje?

Pojištění Právo čtení na 3 minuty

Podnikatelé samozřejmě nemají garantovaný žádný minimální příjem, dokonce mohou skončit za rok ve ztrátě. Stává se to nejenom při špatném podnikatelském plánu, ale např. i po několika úspěšných letech, když se změní situace na trhu. Jaké daně je nutné zaplatit za rok, který skončil ztrátou?

Penze Poradna Zaměstnání čtení na 3 minuty

Jindřich: Začátkem září budu odcházet do důchodu. V práci bych chtěl pokračovat. Jak to máme se zaměstnavatelem udělat? Musím ukončit stávající smlouvu a uzavřít novou smlouvu?

Daně Investice čtení na 3 minuty

Investice do nemovitosti za účelem jejího pronájmu je velmi oblíbená. Výhodnou pravidelného příjmu z nájmu je nejenom jeho odolnost proti inflaci, ale i nižší zdanění než u příjmu ze zaměstnání nebo podnikání.

Hypoteční úvěry čtení na 3 minuty

Při splnění zákonných podmínek snižují zaplacené úroky z hypotéky roční daň z příjmu. Podívejme se na vybrané případy, kdy splácení hypotéky nepřináší OSVČ žádnou daňovou úsporu.

Penze Poradna čtení na 3 minuty

Adam: V prosinci budu odcházet do řádného důchodu. V letošním roce jsem přistoupil na snížení úvazku a mám nižší příjem než v předcházejících letech, nechtěl jsem však odcházet do předčasného důchodu. Jaký to bude mít vliv na můj starobní důchod? Za jakých podmínek mohu po přiznání důchodu pokračovat v práci na zkrácený úvazek?

Domácnost Hypoteční úvěry Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

Nepromyšlené zadlužování bývá často přímou cestou k exekutorovi. Správně zvolený úvěr však může pomoci nastartovat podnikání nebo vyřešit vlastní bytovou situaci. Splácení hypotéky dlouhodobě ovlivňuje rodinné finanční hospodaření, proto je vhodné výběru hypotéky věnovat stejnou pozornost jako samotnému výběru bytu či domu.

Pojištění Právo čtení na 3 minuty

Sociální pojištění a zdravotní pojištění je pro všechny podnikatele a živnostníky povinnou daní. V případě zaměstnávání zaměstnanců je nutné povinné pojistné platit i za zaměstnance. Nesrovnalosti ohledně placení pojistného jsou sankciovány, přičemž promlčecí lhůty jsou velmi dlouhé.

Pojištění čtení na 3 minuty

Zatímco nárok na náhradu mzdy a následnou nemocenskou mají i zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek, tak osoby samostatně výdělečně činné mohou čerpat pouze nemocenskou, ale pouze při splnění zákonných podmínek. Které OSVČ mají tedy nemocenskou? Jak vysokou nemocenskou mohou OSVČ dostat?

Penze Zaměstnání čtení na 2 minuty

Obliba práce na dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti nebo zkrácený úvazek v posledních letech stoupá. Jak se však takové zaměstnání hodnotí pro výpočet důchodu?

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí