Články, které napsal
Petr Gola

Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

Z hrubé mzdy je zaměstnancům sráženo zdravotní a sociální pojištění, přičemž na výpočet pojistného nemá vliv počet vychovávaných dětí a ani jiné daňové slevy. Jak vysoké pojistné se platí při práci na klasickou pracovní smlouvu? Jak je to v zaměstnání na pracovní dohody v roce 2025?

Penze Poradna čtení na 3 minuty

Jiří: Aktuálně jsem bez práce. V prosinci mi budou chybět do dosažení důchodového věku tři roky, ale do předčasného důchodu údajně nemůžu odejít, protože jsem neodpracoval potřebný počet let, bylo mi řečeno, že mi chybí 14 měsíců. Teď nevím, co mám dělat. Můžete mi to vysvětlit a poradit?

Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

Většina zaměstnanců odvádí ze své hrubé mzdy daň z příjmu, pouze zaměstnanci čerpající daňové zvýhodnění na děti mohou mít daňovou povinnost nulovou nebo mají dokonce nárok na daňový bonus. I v roce 2025 budou dvě daňové sazby, a sice 15 % a 23 %.

Daně Penze Zaměstnání čtení na 3 minuty

Hodně starobních důchodců má i během pobírání státního důchodu vlastní příjem, ať už z podnikání, ze zaměstnání nebo z nájmu. Podívejme se ve vybraných příkladech, kdy nemají výdělečně činní penzisté povinnost podávat daňové přiznání.

Pojištění Poradna Zaměstnání čtení na 3 minuty

Eliška: S manželem splácíme drahou hypotéku, teď nám to finančně hůře vychází, tak jsem si ke svému zaměstnání našla brigádu na dohodu o provedení práce. Zajímalo by mě, kolik si můžu vydělat? Jaký příjem je daňově nejvýhodnější?

Daně Poradna čtení na 3 minuty

Martin: Za rok 2023 jsem v daňovém přiznání uplatnil daňové zvýhodnění na dceru a syna, potom slevu na manželku a i školkovné na starší dceru. V letošním roce byla manželka ještě na rodičovské dovolené s naším dvouletým synem. Zajímalo by mě, jak to budu mít s daněmi, protože jsem četl, že se to nějak změnilo?

Penze Poradna čtení na 3 minuty

Vojtěch: Chtěl bych odejít do předdůchodu a skončit v současném zaměstnání. Budu mít jako předdůchodce nějaké povinnosti a kolik bych si mohl případně přivydělat, kdybych potřeboval peníze navíc? A jak to budu mít s odchodem do normálního důchodu? Mohl bych případně při změně názoru jít do předčasného důchodu?

čtení na 3 minuty

V roce 2024 činí základní sazba DPH na Slovensku 20 % a je nižší než v Česku. V příštím roce to však již platit nebude, protože v Česku se základní sazba DPH nemění, zatímco na Slovensku se zvyšuje. Důvodem daňových změn, jejichž součástí je právě i zvýšení základní sazby DPH, je konsolidace veřejných financí.

Daně čtení na 3 minuty

Zodpovědné osoby samostatně výdělečně činné počítají s tím, že budou mít podprůměrný starobní důchod a maximalizují své vlastní finanční zabezpečení na penzi formou spoření nebo investování. Kdy vzniká nárok na daňový odpočet? Jak se liší situace u měsíčního daňového paušálu a ročního výdajového paušálu?

Pojištění čtení na 3 minuty

Vladislav: Podnikám na hlavní činnost a vedu daňovou evidenci. Momentálně jsem již téměř dva měsíce nemocný. Bude mít moje nemoc nějaký vliv na výpočet zdravotního pojištění za rok 2025? Mám nárok na nějaké výpočtové zvýhodnění?

Daně Penze Právo čtení na 3 minuty

Většina důchodců nemá žádné daňové starosti. Kdy se z důchodů platí daně? Kdy musí i penzisté podávat daňové přiznání? Jak postupují zaměstnaní starobní důchodci?

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí