Poradna: Do důchodu mi nezapočítali odstupné

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Karel: Dostal jsem tříměsíční odstupné, ale ve výpočtu důchodu se to neobjevilo. Jak je to správně? Jaké příjmy mi tedy zvyšují důchod?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na získané době pojištění v celých ukončených letech a výši osobního vyměřovacího základu.

Výše osobního vyměřovacího základu

Osobním vyměřovacím základem je průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 se hodnotí příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2022. Dřívější příjmy se při výpočtu starobního důchodu přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů, proto každý rok při výpočtu starobního důchodu hraje stejnou roli a nedá se říci, že příjmové roky v posledních letech před odchodem do důchodu zvýší důchod více.

Z odstupného se pojistné neplatí

Do rozhodných příjmů pro výpočet starobního důchodu vstupují pouze příjmy, ze kterých bylo odvedeno sociální pojištění. Z odstupného se sociální pojištění neplatí (dle § 5 zákona o pojistném na sociální zabezpečení č. 589/1992 Sb.), z tohoto důvodu obdržené odstupné nemá vliv na výši státního důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí