Poradna: Zaměstnání, nemocenská a daňové přiznání

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daniela: V roce 2022 jsem odpracovala necelé tři měsíce, pak jsem ukončila pracovní poměr a v ochranné lhůtě byla na nemocenské. Nyní chci podat daňové přiznání a vychází mi platit daň z příjmu necelých 6500 Kč. Jak je to možné. V potvrzení od zaměstnavatele jsou dvě částky: hrubá mzda cca 72000 Kč a úhrn měsíčních daňových bonusů přes 6400 Kč. Jak to tedy prosím je?

Jestliže jste měla v roce 2022 příjem pouze od jednoho zaměstnavatele a žádné jiné zdanitelné příjmy jste neměla, tak Vám nevzniká povinnost podávat daňové přiznání.

Kdy se neplatí daň z příjmu?

Do ročního daňového základu ve výši 205600 Kč za rok 2022 nevzniká povinnost platit daň z příjmu, neboť se uplatní roční sleva na poplatníka ve výši 30840 Kč.

Podmínky pro roční daňový bonus

Vy jste během roku 2022 obdržela měsíční daňové bonusy. Nárok na roční daňový bonus však vzniká, pokud jsou roční rozhodné příjmy ze závislé činnosti dle § 6 a § 7 alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, za rok 2022 je to částka 97200 Kč.

Měsíční daňové bonusy se neztrácí

Dle § 35d, odstavce 6, zákona o dani z příjmu č. 586/1992 Sb. současně platí, že jestliže u poplatníka úhrn rozhodných příjmů nedosáhl za kalendářní rok alespoň šestinásobku minimální mzdy, tak poplatník při ročním zúčtování záloh a daňového zvýhodnění na vyplacené měsíční daňové bonusy v měsících, kdy úhrn jeho příjmů dosáhl alespoň polovinu minimální mzdy, již nárok neztrácí.

Daňové zvýhodnění u druhého z rodičů

V závislosti na Vašich rodinných poměrech mohlo být řešením za měsíce, kdy jste nečerpala daňové zvýhodnění na děti, aby daňové zvýhodnění uplatnil otec dětí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí