Tři důvody, proč by ještě trhy mohly klesnout

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Výsledková sezóna za rok 2021 je v USA prakticky u konce, až na několik zklamání v podobě Facebooku a Shopify, firmy reportovaly velmi dobrá čísla. I přesto však hlavní americké indexy od začátku roku klesají. Dow Jones ztratil 6,2 %. Technologický Nasdaq odepsal přes 13 %. Tento pokles nemusí být konečný.

Iluze dobrých čísel

Mnoho podniků během prezentování svých výsledků za rok 2021 mělo optimistický výhled pro nadcházející měsíce z důvodů plného vytížení objednávek. Jenomže se jedná o iluzi způsobenou hlavně přerušením výrobního řetězce díky koronaviru. Jakmile se situace vrátí do normálu, obchodníci většinu objednávek zruší, protože se již nebudou vytvářet zásoby na horší časy. Obchodní výsledky ve druhém pololetí 2022 již nebudou tak dobré. Ceny akcií tak čeká pravděpodobně pokles.

Zvednutí úrokových sazeb

Sazby se zvedají prakticky po celém světě. Odolávají jen euro, japonský jen a švýcarský frank. Bezprostředním důsledkem zvednutí sazeb je prakticky okamžité zdražení úvěru. Firmy tak musí změnit svoje investiční plány a pokud si nejsou jisté úspěšností a výdělečností projektu, tak ho jednoduše zruší. To potom bude mít dopad na útlum celkové ekonomické aktivity. Tento útlum se pak projeví negativně na ocenění firem na burze.

Růst cen energií

Na začátku roku 2021 nikdo neviděl tento možný problém. Nyní se ukazuje, že růst cen energií je systémový a nezastaví se sám od sebe. Na růst cen energií se můžeme dívat jako na formu nové daně. Lidé se zvýšení cen energií nemohou vyhnout. Pokud potřebují auto, aby dojeli do práce, budou ho používat i nadále. Zároveň každý si musí doma topit. V obou případech můžeme naši spotřebu omezit, ale v konečném důsledku díky růstu cen si budeme muset připlatit. Energie tudíž z peněženek spotřebitelů ukrojí větší část. Což se však projeví na poklesu kupní síly obyvatelstva. Spotřebitel si toho bude moci koupit mnohem méně. To se negativně projeví na cenách akcií s výjimkou energetického sektoru, na který připadnou větší výdaje.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí