Adresné úvěry jsou výhodnější

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Úvěr od finančních institucí je možné čerpat na cokoliv. Nabídka úvěrů a půjček na trhu je obrovská. Výběru úvěru je potřeba věnovat dostatek času, neboť splácení úvěru provází mnohdy rodinu dlouhodobě. Kdy je čerpání úvěry výhodné a kdy nikoliv?

Neúčelové půjčky a úvěry bývají v praxi vyřízeny rychleji, neboť veškerá administrativa je jednodušší, což někteří občané vítají. Finančně výhodnější jsou však účelové a adresné úvěry. Např. pořízení nemovitosti, financování zařízení domácnosti, nákup nového automobilu. Přestože vyřízení adresného úvěru trvá déle, tak je vhodné v případě, že je možné tento typ úvěru čerpat, zvolit právě tuto variantu. Finanční úspora za celou dobu splácení úvěru je značná.

Kdy čerpat úvěr a kdy nikoliv?

Čerpání každé půjčky a úvěru by mělo být propočítáno. Splácení úvěru by mělo být rozhodně ve finančních možnostech rodiny. Při propočtu je vhodné počítat i s poklesem rodinných příjmů v budoucnosti, např. z důvodu práce za nižší mzdu, čerpání rodičovské dovolené, dočasné nezaměstnanosti. Když může rodina na danou věc za nějakou dobu našetřit, potom je výhodnější nákup odložit a koupit až za své. Nákupem na úvěr se každý nákup prodražuje, neboť splácení úroků zatíží rodinný finanční rozpočet v následujících letech. Rozhodně se nedoporučuje na úvěr pořizovat zboží nebo službu, jejíž životnost je kratší než celková doba splácení úvěru. V některých případech je však úvěr výhodný a čekat až se požadovaná suma našetří není rozumné. Takovými případ jsou např.: hypotéční úvěr, úvěr na zařízení nemovitosti nebo úvěr na auto, které nutně potřebujeme pro dojíždění do práce nebo k výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Veškeré nabídky je potřeba důsledně porovnat

O finance je nutné se starat. Správným výběrem úvěru může rodina významně ušetřit. Rozhodně nelze porovnávat jednotlivé nabídky pouze dle měsíční splátky, je zapotřební zohlednit celkovou dobu splácení, veškeré poplatky a povinnosti, možnosti předčasného splácení, změny podmínek v průběhu splácení a další významné faktory. U vysokých úvěrových částek je dobré se poradit s odborníkem. Kvalitní finanční poradce může pomoci při výběru úvěru na financování pořízení bytu nebo domu a ušetří velkou část peněz. U hypotečního úvěru platí, že výběru úvěru je dobré věnovat stejně velkou pozornost jako výběru samotné nemovitosti. Všechny nabídky je dobré prostudovat i dle RPSN, což je procentuální podíl z dlužné částky, kterou dlužník zaplatí během roku v souvislosti se splátkami úvěru a všech dalších vedlejších poplatků. Jestliže nejsou některé záležitosti spojené s čerpáním úvěru jasné a přehledné, tak není dobré takový úvěr čerpat.

Úvěr musí odpovídat finančním možnostem

Pro přiznání úvěru finančními institucemi je nutné splnit jejich vlastní požadavky, je potřeba mít odpovídající příjem. Přestože rodina požadavky dané finanční instituce splňuje, tak by měla mít ještě vlastní a přísnější podmínky. Při čerpání dlouhodobého úvěru nelze počítat s tím, že rodinná příjmová situace bude stejná nebo lepší. I po zohlednění splátky úvěru je rozumné, aby rodině zůstala adekvátní částka odpovídající jejich životní úrovni. Aby čerpání úvěru neznamenalo omezení všech rodinných koníčků a každodenní šetření při každém nákupu.

Petr Gola

Další články k tématu Úvěry si promysleme

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí