Nevyřizujme úvěry v časové tísni

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rodiny důsledně plánující své finance se nedostanou do situace, že potřebují kvůli nenadálým výdajům čerpat úvěr v časové tísni. Plánování a řízení rodinných financí je nejlepší obranou proti uzavření nevýhodné půjčky nebo úvěru.

Všechny úvěry a půjčky je vhodné velmi důkladně promyslet a zvážit jejich dopad na rodinný finanční rozpočet. Zodpovědné rodiny mají proti neočekávaným výdajům vždy finanční rezervu. Nemusí si tedy při nenadálé životní situaci (např. poškozená střecha domu, zničené auto, které slouží k dopravě do práce) rychle půjčovat peníze. V časové tísni se totiž může velmi snadno stát, že uzavřená půjčka je velmi nevýhodná. Na úrocích se může zaplatit více než činila původní jistina.

Nepůjčovat si od neprověřených institucí

V současné době není problém si rychle půjčit desetitisícové částky. Některé společnosti nebo fyzické osoby donesou požadovaný obnos na zavolání dokonce až do bytu. Zpravidla se však jedná o nevýhodné půjčky. Lepení finančních problémů takovými půjčkami, kterou jsou na hranici lichvy, bývá často začátek koloběhu půjček a exekucí. Zadlužovat se zbytečně pro věci, bez kterých se rodina obejde, není dobré. Jestliže nastane životní situace, že rodina skutečně potřebuje půjčit z nějakého závažného důvodu peníze, protože nemá dostatečnou vlastní rezervu, potom je nejlepší se obrátit na renomované finanční instituce jako jsou např. banky, i když v takovém případě je vyřízení úvěru složitější a zabere více času. Ve velké naléhavosti je možné zkusit si půjčit v rodině.

Skutečně potřebujeme půjčit peníze?

Někteří občané chtějí rychlým úvěrem nebo půjčkou financovat nákup zboží, které nutně nepotřebují pro chod domácnosti. V těchto případech se jedná jednoznačně o špatné finanční řešení. Zadlužovat se kvůli věci, kterou nutně nepotřebujeme, je nerozumné. Správné je na pořízení tohoto spotřebního zboží našetřit. Při čerpání jakékoliv půjčky nebo úvěru je potřeba počítat s placením úroků. Neplnění smluvních podmínek znamená pro rodinu exekuci. V posledních letech se přitom veškeré exekuce zrychlily. Všechny finanční instituce si mnohem lépe hlídají své dlužníky a přistupují k vymáhání neuhrazených částek bez zbytečných průtahů.

Platit se musí i vysoké úroky

Při splácení rychlých půjček a úvěrů je zpravidla potřeba počítat s vysokými úroky. Jestliže je vše řádně smluvně ošetřeno, tak není možné v budoucnu se splácení jistiny a úroků z úvěrů vyhnout. Aby se jednalo o lichvu, která je legislativou postihována, tak musí poskytoval půjčky na této finanční transakci nadstandardně vydělat a přitom musí využít určitého rozrušení, tísně nebo lehkomyslnosti příjemce půjčky. Přesná hranice lichvy v zákoně chybí a rozhodně se nedá spoléhat, že se časem podaří lichvu soudem prokázat. Jednoznačnou obranou proti čerpání nevýhodných finančních půjček a úvěru je zodpovědné rodinné finanční hospodaření a i při výběru vhodného úvěru na trhu se řídit heslem „dvakrát měř a jednou řež“. S výběrem půjčky se jednoznačně neukvapit, nabídka na trhu je pestrá a v případě nutnosti existuje řada seriózních finančních institucí, jejichž nabídka je pro rodinných rozpočet akceptovatelná.

Petr Gola

Další články k tématu Úvěry si promysleme

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí