Splácením úvěru finančně získáváme

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dobře nastavený a promyšlený úvěr může pomoci rodině, podnikateli nebo firmě. Naopak špatný úvěr může znamenat velké finanční problémy. Každý úvěr je potřeba si dobře promyslet a propočítat. Čerpáním dobrého úvěru se lze mnohé naučit.

V rodinném životě i firemním životě je mnohdy nesoulad mezi příjmy a výdaji, které je možné řešit úvěrem. Stejně jako pro rodinu není rozumné si koupit vlastní bydlení až na to našetří, tak pro firmu není dobré zavést technologické změny, až na to bude mít, neboť konkurence bude rychlejší. Splácení úvěru však má i pozitivní efekty, podívejme se na některé z nich. Mnohdy právě povinnost splácení úvěru dokáže rodinu „finančně nakopnout“ a více přemýšlet o rodinných příjmech, struktuře výdajů a o své práci. Povinnost mít každý měsíc na splátku úvěru může zlepšit rodinné hospodaření.

1) Bavíme se o penězích

Stále je v Česku hodně rodin, které se o penězích nebaví. Zvláště s dětmi. A to není dobře. Finance hrají v našem životě důležitou roli a z velké části ovlivňují naší osobní spokojenost. Jestliže rodina chce čerpat úvěr, tak musí navzájem o financích spolu mluvit. Často je právě čerpání úvěru impulsem pro pravidelné rodinné finanční debaty.

2) Plánujeme rodinné finance

Dobrý úvěr musí být správně využitý, peníze se nesmí utratit za hlouposti. Je tedy zapotřebí vybrat nejlepší nabídku na trhu a současně ji co nejlépe zúročit (např. pořízení kvalitní nemovitosti v zajímavé lokalitě). Čerpání úvěru tedy přináší do rodinných financí pravidelné plánování. Splácení úvěru musí být propočítáno i s ohledem na budoucnost.

3) Více šetříme

Nutnost každý měsíc hradit měsíční splátku úvěru nutí rodinu, živnostníka nebo firmu více šetřit, hlídat výdaje a hledat rezervy pro úspory. Splácení úvěru nutí k větší finanční obezřetnosti a kontrole nad měsíčními výdaji.

4) Vážíme si věcí

Mnohé rodiny si velmi váží nemovitosti, ve které bydlí, když ji musí stále splácet. Stejně tak živnostník jinak přistupuje ke svému autu na úvěr, které nutně potřebuje ke své činnosti nebo kdyby dané auto dostal darem. Mnohdy splácení úvěru mění citový vztah k dané věci a více se o ni staráme, když nás tolik stála a stále ji splácíme.

5) Máme lepší pracovní výkon

Splácení úvěru je pro zodpovědné lidi dostatečně vysokým motivem pro lepší pracovní výkon, ať už v pracovním poměru nebo samostatné výdělečné činnosti. Zaměstnanci s hypotékou tak mohou díky vyššímu zaujetí pro práci rychleji získat lépe placenou pracovní pozici. Pro rodinu splácející úvěr je důležité udržet si práci a mít dostatečný příjem, proto jsou v práci zpravidla velmi výkonní.

Petr Gola

Další články k tématu Úvěry si promysleme

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí