Práci v důchodu nic nebrání

štítky Penze Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Každoročně stoupá počet občanů, kteří chtějí pracovat co nejdéle. Když to zdravotní stav dovoluje, tak není problém i v důchodu pracovat. Kdo nechce, ten ani do důchodu odejít nemusí. Důchodový věk není výpovědní důvod.

Člověk nemusí do důchodu odejít, je to jeho rozhodnutí. Musí samozřejmě ukončit pracovní poměr. Pokud se se zaměstnavatelem domluví, tak obyčejně je to dohoda o ukončení pracovního poměru a to ke dni, na kterém se domluvili. V případě, že by snad zaměstnavatel nechtěl na dohodu přistoupit, potom musí dát klasickou výpověď. Výpovědní doba je klasická dvouměsíční a začíná běžet následující měsíc od podání výpovědi. Zaměstnavatel bude muset dle § 83 zákona číslo 582/1991 skutečnosti o ukončeném pracovním poměru a další skutečnosti (jako zde vyplácí nemocenské dávky anebo jestli nejsou z výplaty prováděny srážky) potvrdit na předepsaném tiskopise.

Chci dále pracovat

Občané, kteří chtějí pracovati i po dosažení důchodového věku, mají dvě možnosti.

  • Práce „na procenta“ První variantou je nadále pracovat a neodejít tedy do důchodu. Při této variantě bude výsledný důchod vyšší. Za každých 90 dní, které odpracuje každý občan po důchodovém věku, se mu jeho důchod zvyšuje o 1,5 %. Do těchto 90 kalendářních dní se však nepočítají dny, kdy pobírá nemocenské dávky a jiné tzv. náhradní doby.

  • Pobírat mzdu i důchod Druhou možností je odejít do starobního důchodu a současně nadále jako důchodce pracovat. Tuto variantu využívá čím dál více lidí. V roce 2011 průměrně během roku pracovalo 250 tisíc penzistů. Výhodnější je pobírat současně důchod i mzdu. Této variantě nic nebrání. V řádném důchodu jsou výdělečné možnosti penzistů neomezené a nepřijdou o svoji penzi. Práce na procenta se vyplatí až v delším časovém horizontu. I starobní důchodce může pracovat standardně na smlouvu na dobu neurčitou. Oblíbené jsou především zkrácené úvazky. Každý druhý pracující penzista pracuje na zkrácený úvazek. Polovinu pracujících na zkrácený úvazek tvoří pracující penzisté.

V důchodovém věku nejsou příjmové limity

Jestliže občan dosáhne důchodového věku, tak si již může ke svému důchodu neomezeně přivydělat. Penzisté mohou tedy pobírat důchod a mzdu současně. Důchodci mohou pracovat na základě smlouvy na dobu neurčitou či vykonávat samostatnou výdělečnou činnost.

Od roku 2010 došlo k významné změně legislativy upracující pracovní podmínky penzistů. Je již možné pobírat klastický starobní důchod a nadále pracovat v zaměstnání na základě smlouvy na dobu neurčitou. Skončit pracovní poměr lze totiž již pouze za stejných podmínek jako u každého jiného zaměstnance (to znamená především dodržení výpovědní lhůty). Současná právní úprava je podstatně výhodnější, protože ještě v roce 2009 museli mít důchodci uzavřenu smlouvu na dobu určitou (maximálně na jeden rok, šla následně prodlužovat).

Petr Gola

Další články k tématu Naše peněženka v důchodu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí