Fed chystá tvrdou bitvu s inflací

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Včerejší zasedání amerického Fedu, které mělo na programu přehodnocení měnové politiky, proběhlo bez překvapení, aspoň co se týče výše sazeb. Sazby na americkém dolaru zůstaly bez změny. To se však očekávalo. Avšak Jerome Powell upravil výhled měnové politiky na příští rok. Ten investory nepotěšil. Sazby zůstanou vysoko i v roce 2024. Tedy pokud se nic závažného nestane na finančních trzích.

Co nám řekl dotplot?

Na úvod připomeňme, co je to tzv. dotplot. Každé tři měsíce americký Fed zveřejňuje odhady vývoje sazeb pro další roky. Tento odhad ve skutečnosti spíš nás seznamuje s výhledem jednotlivých členů Fedu na příští období. Nejedná se o závazný dokument. Navíc tento dokument se každé tři měsíce mění. Ale právě analýza změna nám umožní odhadnout naladění uvnitř Fedu a zjistit celkové rozpoložení této instituce.

V dotplotu jsme mohli vyčíst, že převládl názor, že v roce 2024 se sazby nebudou rychle klesat. Oproti minulému dotplotu, tedy starému tři měsíce, se nyní počítá pouze s dvěma sníženími sazeb. Předtím se plánovalo, že sazby by měly v roce 2024 klesnout čtyřikrát. Rok 2024 bude v USA rokem vysokých sazeb.

Povede se měkké přistání?

Jerome Powell nejenom, že představil nový dotplot, ale seznámil nás s makroekonomickým výhledem na další rok. I přes zvedání úrokových sazeb dle projekcí Fedu USA neskončí v recesi. To by bylo poprvé v dlouhodobé historii USA. Vždy, kdy se převrátila výnosová křivka u státních dluhopisů, tak dříve či později americká ekonomika skončila v recesi. Převrácení výnosové křivky nastane vždy, kdy Fed začne utahovat měnovou politiku. Utahování měnové politiky v USA trvá již přes rok a půl. Recese ještě nepřišla. A tak Fed živí naději na měkké přistání.

Stejně tak nezaměstnanost bude růst jen minimálně. V roce 2024 by měla přesáhnout 4 %, což není žádný velký nárůst nezaměstnanosti vzhledem k výšce sazeb.

Jaké budou dopady pro nás?

Rozhodnutí Fedu posílí americký dolar. To není pro Evropu dobrá zpráva. Jestli ECB nebude chtít, aby euro oslabilo ještě víc, tak bude muset dorovnávat sazby na americkém dolaru. Jelikož však evropská ekonomika je jednou nohou v recesi, tak se již dnes nedá mluvit o měkkém přistání. Utahování měnové politiky se tak projeví daleko více bolestněji v Evropě než v USA.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí