Poradna: Nástup do zaměstnání a podpis prohlášení k dani

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lucie: Po ukončení studií jsem asi tři roky podnikala, poslední dobou se mi nedařilo, tak jsem se nechala zaměstnat, podnikání jsem ale úplně neukončila. Účetní zaměstnavatele se mě ptá, zdali chci podepsat prohlášení k dani či nikoliv. Vůbec nevím, jestli můžu a co to obnáší…

Pokud zaměstnanec podepíše u zaměstnavatele prohlášení k dani, potom se při výpočtu čisté měsíční mzdy uplatňují daňové slevy, na které má zaměstnanec nárok. Každý zaměstnanec má minimálně nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč.

Mimo daňové slevy je možné uplatnit i daňové zvýhodnění na děti, které může čerpat vždy jeden z rodičů. Daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu. Prohlášení k dani je možné mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele. V žádném měsíci nelze žádnou daňovou slevu čerpat dvakrát.

I OSVČ mohou podepsat prohlášení k dani

Přestože jste současně ještě OSVČ, tak můžete u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani a uplatňovat alespoň slevu na poplatníka a mít tak čistou mzdu o 2570 Kč měsíčně vyšší. Případně o více, jestli máte nárok na některou další daňovou slevu nebo daňové zvýhodnění.

V případě, že byste prohlášení k dani nepodepsala, tak byste o daňové výhody nepřišla, čerpala byste je až v daňovém přiznání za příslušný rok. Při podepsaném prohlášení k dani je však vyšší již Váš měsíční disponibilní příjem, proto většina OSVČ, které současně pracují, prohlášení k dani u zaměstnavatele podepisují.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí