Práce na DPP a čistá odměna

štítky Daně Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

I při práci na dohodu o provedení práce musí být dodržena minimální měsíční mzda. Při nižší měsíční odměně je však zdanění nižší než při práci na klasickou pracovní smlouvu.

Na základě dohody o provedení práce, která musí být vždy sjednána písemně, je možné pracovat pro zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. V případě, že je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně, potom se z dohody o provedení práce neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Při nízké hrubé odměně je práce na dohodu o provedení práce díky nízkému zdanění atraktivní. V praxi slouží dohoda o provedení práce zpravidla pro přivýdělek a je oblíbená zejména pro důchodce nebo studenty.

Kdy se neplatí žádné daně?

I zaměstnanci pracující na dohodu o provedení práce mají nárok na slevu na poplatníka. Pokud má tedy zaměstnanec hrubou měsíční odměnu 10000 Kč a méně a přitom si nárokuje slevu na poplatníka, potom je čistá odměna obdržená na účet stejně vysoká jako hrubá odměna.

TIP: Kalkulačka DPP

Praktický příklad

Důchodce Pavel si měsíčně přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. Žádný jiný zdanitelný příjem pan Pavel nemá, proto má u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je čistá odměna na účet 10000 Kč. Pan Pavel neplatí ze svého přivýdělku žádné daně.

Stejné zdanění jako u pracovní smlouvy

Zaměstnanci s vyšší hrubou měsíční odměnou odvádí z práce na dohodu o provedení práce stejné přímé odvody jako zaměstnanci pracující na běžnou pracovní smlouvu. Nečerpají žádnou speciální úlevu.

Praktický příklad

Paní Renata pracuje na dohodu o provedení práce a má hrubou odměnu 30000 Kč. Čistou odměnu na účet má 24770 Kč (daň z příjmu 1930 Kč, sociální pojištění 1950 Kč a zdravotní pojištění 1350 Kč). Při práci na klasickou pracovní smlouvu by paní Renata dostala na bankovní účet rovněž částku 24770 Kč, odvody na přímých daních by byly stejně vysoké.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí