Zaměstnanec a daň z příjmu

štítky Daně Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Z hrubé mzdy je většině zaměstnanců sražena daň z příjmu. V roce 2023 máme dvě daňové sazby: 15 % a 23 %. Jak se vypočítává daň z příjmu při práci pro více zaměstnavatelů? Jaký vliv na výpočet daně z příjmu má práce na zkrácený úvazek?

Daň z příjmu fyzických osob se vypočítává z hrubé mzdy a od vypočtené daně z příjmu se odečtou daňové slevy. Všichni zaměstnanci s podepsaným prohlášením k dani mají nárok na slevu na poplatníka, která činí 2570 Kč. Pro uplatnění ostatních daňových slev musí být splněny zákonné podmínky. Výpočet daně z příjmu je stejný u plného i zkráceného úvazku.

Kdo platí vyšší daň z příjmu?

Hrubá měsíční mzda nad 161296 Kč podléhá již 23% daňové sazbě. I zaměstnanci, kteří mají velmi nadstandardní mzdy, mají nárok na slevu na poplatníka. Při práci pro více zaměstnavatelů současně se daň z příjmu odvádí z obou zaměstnání. Slevu na poplatníka je však možné uplatnit pouze u zaměstnavatele, u kterého je podepsáno prohlášení k dani. Žádnou daňovou slevu není možné nárokovat současně u dvou zaměstnavatelů.

TIP: Kalkulačka DPP

Příklad 1) Žádná daň z příjmu

Paní Aneta pracuje na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 16500 Kč. Minimální měsíční mzda ve výši 17300 Kč platí pro práci na plný úvazek. I při práci na zkrácený úvazek vzniká nárok na slevu na poplatníka. Paní Aneta tak nezaplatí nic na dani z příjmu, protože vypočtená daň 2475 Kč (16500 Kč × 15 %) je nižší než sleva na poplatníka.

Příklad 2) Dvě zaměstnání a různé zdanění

Pan Miroslav pracuje pro dva zaměstnavatele s hrubou mzdou 29000 Kč. U zaměstnavatele A má podepsáno prohlášení k dani a daň z příjmu tedy činí 1780 Kč (29000 Kč × 15 % – 2570 Kč). U zaměstnavatele B již prohlášení k dani mít podepsáno nemůže a daň z příjmu tak činí 4350 Kč (29000 Kč × 15 %).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí