Nemocenská v ochranné lhůtě

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zatímco náhrada mzdy vyplácená zaměstnavatelem náleží pouze za dobu trvání pracovního poměru, tak nemocenskou může při splnění zákonných podmínek pobírat i zaměstnanec po skončení pracovního poměru.

V případě nemoci náleží v prvních dvou týdnech náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel, přičemž náhrada mzdy náleží pouze za dobu trvání pracovního poměru. Naproti tomu nemocenskou, která náleží až od 15. kalendářního dne, lze pobírat na účet i po skončení pracovního poměru, pokud k nástupu na nemocenskou dojde v 7denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění.

Jednotná ochranná lhůta

Pro nárok na nemocenskou po skončení pracovního poměru platí stejná ochranná lhůta pro zaměstnance bez ohledu na rodinnou situaci nebo výši odvodů na sociálním pojištění. Nedochází k jejímu prodloužení např. ani po skončení zaměstnání trvajícího déle než 10 let.

Příklad – Smlouva na dobu určitou

Zaměstnankyni Veronice skončil ke konci října pracovní poměr sjednaný na dobu určitou. Paní Veronika je od 4. listopadu v pracovní neschopnosti. Vzhledem k tomu, že paní Veronika nastoupila na nemocenskou v ochranné lhůtě, tak bude mít na nemocenskou nárok. Ochranná lhůta platí i pro pracovní smlouvu, která skončila uplynutím sjednaného času.

Příklad – Zkrácený úvazek a nemocenská

Pan Václav pracoval poslední roky na zkrácený úvazek a nastoupil v ochranné 7denní lhůtě na nemocenskou. Panu Václavovi vznikne nárok na nemocenskou od 15. kalendářního dne, i když pracoval na zkrácený úvazek. Z hrubé mzdy ze zkráceného úvazku se vždy odvádělo sociální pojištění, a proto taková práce zakládá nárok na nemocenskou.

Petr Gola

Další články k tématu Nemocenská 2023

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí