Dohody a daňové slevy

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Většina zaměstnanců při práci na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti nemá nárok na uplatnění daňových slev. Jak je to možné? Kdy lze při práci na dohody daňové slevy uplatnit?

Výše hrubé odměny u dohody o provedení práce a u dohody o pracovní činnosti není legislativou omezena. Hrubá odměna tak může být velmi nadprůměrná. I zaměstnanci pracující na některou z pracovních dohod mají nárok na uplatnění daňových slev při výpočtu čisté odměny, podmínkou je však podepsané prohlášení k dani u zaměstnavatele. Pro žádný měsíc však není možné mít prohlášení k dani podepsáno u dvou zaměstnavatelů současně.

Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá podepsání prohlášení k dani žádný vliv. Při výpočtu pojistného se žádné slevy neuplatňují. Z dohody o provedení práce se neplatí sociální a zdravotní pojištění, když je hrubá odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti, pokud je hrubá odměna 3499 Kč a méně.

Praktický příklad – Důchodce a práce na DPČ

Penzista Jaroslav podepsal se zaměstnavatelem XY dohodu o pracovní činnosti. Pan Jaroslav nebude pracovat pro žádného jiného zaměstnavatele. U zaměstnavatele tedy mohl pan Jaroslav podepsat prohlášení k dani a každý měsíc si může snížit vypočtenou daň z příjmu o slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč.

Praktický příklad – Přivýdělek na DPP k zaměstnání

Zaměstnanec Aleš si začal od srpna ke svému hlavnímu zaměstnání přivydělávat na dohodu o provedení práce pro zaměstnavatele CD. Prohlášení k dani má tedy podepsáno u hlavního zaměstnavatele. Při výpočtu čisté odměny z dohody o provedení práce již žádné daňové slevy uplatnit nemůže. Při hrubé odměně ve výši 16000 Kč tak zaplatí na dani z příjmu 2400 Kč (16000 Kč × 15 %).

Petr Gola

Další články k tématu Daňové slevy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí