Ostatní měsíční daňové slevy

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Nárok na daňovou slevu na poplatníka mají všichni zaměstnanci. Legislativou je možné uplatnit další daňové slevy – např. na studenta nebo invaliditu. Jak jsou další daňové slevy vysoké?

Uplatnit další měsíční daňové slevy mohou pouze občané splňující zákonné podmínky. Zákonem o dani z příjmu jsou zavedeny tyto další měsíční daňové slevy:

  • na studenta (335 Kč)
  • na držitele průkazu ZTP/P (1345 Kč)
  • na invaliditu prvního a druhého stupně (210 Kč)
  • na invaliditu třetího stupně (420 Kč) Všechny uplatněné daňové slevy snižují přímo vypočtenou daň z příjmu. Sazba daně z příjmu je do hrubé měsíční mzdy 155644 Kč 15 %, pro hrubou mzdu nad tuto částku potom 23 %.

Daňové zvýhodnění

Vždy jeden z rodičů může dále uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Měsíční částka daňového zvýhodnění na první dítě je 1267 Kč, na druhé dítě 1860 Kč a na třetí a další dítě 2320 Kč. Když je souhrnná částka daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmů.

Praktický příklad – Zkrácený úvazek

Paní Ludmila má dvě děti a přitom pracuje na zkrácený úvazek. Při výpočtu daně z příjmu tedy uplatní paní Ludmila daňové zvýhodnění v částce 3127 Kč (1267 Kč + 1860 Kč). I při práci na zkrácený úvazek je možné podepsat prohlášení k dani a při výpočtu daně z příjmu tak uplatnit nejenom slevu na poplatníka, ale i daňové zvýhodnění na děti.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové slevy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí