Přivýdělek OSVČ na DPČ a zdravotní pojištění

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

I osoby samostatně výdělečně činné mohou mít přivýdělek na dohodu o pracovní činnosti. Pokud je hrubá odměna nižší než minimální mzda, tak je potřeba doručit mzdové účetní prohlášení, aby se zdravotní pojištění neplatilo z minima.

Za svého pojištěnce, který je zaměstnancem, musí zdravotní pojišťovna obdržet zdravotní pojištění vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu, tedy 13,5 % z minimální mzdy. V roce 2022 v částce 2187 Kč (16200 Kč × 13,5 %).

U zaměstnanců s hrubou mzdou nebo hrubou odměnou nižší než 16200 Kč se provádí dopočet do minima. V takovém případě platí zaměstnavatel na zdravotním pojištění 9 % a dopočet do minima jde na vrub zaměstnance.

Dopočet u zaměstnanců, jejichž hrubá mzda (u zkráceného úvazku) nebo hrubá odměna (u pracovních dohod) je nižší než 16200 Kč, se mimo jiné neprovádí, jestliže je minima dosaženo v jiném zaměstnání nebo platí alespoň minimální měsíční zálohy ze své samostatné výdělečné činnosti.

Praktický příklad

Pan Martin je OSVČ a platí měsíční zálohy na zdravotním pojištění ve výši 3248 Kč, tedy vyšší, než činí minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění. Pan Martin si v červenci a srpnu bude přivydělávat na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 12000 Kč. Z hrubé odměny bude panu Martinovi sraženo zdravotní pojištění ve výši 540 Kč (12000 Kč × 4,5 %). Nebude se provádět žádný dopočet do minima, ale zdravotní pojištění se zaplatí ze skutečné hrubé mzdy.

Pan Martin však musí mzdové účetní svého zaměstnavatele doručit prohlášení, kde uvede, že ze své samostatné výdělečné činnosti odvádí měsíční zálohy vyšší než minimální měsíční záloha (2627 Kč).

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí