Čtyřicetitisícová mzda a daňový bonus

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Pokud je vypočtená daň z příjmu nižší než daňové zvýhodnění, tak zaměstnanec neplatí nic na dani z příjmu, a ještě peníze od státu formou daňového bonusu dostane. I při nadprůměrné mzdě.

Měsíční daňové zvýhodnění na první dítě je 1267 Kč, na druhé dítě 1860 Kč a na třetí dítě 2320 Kč. Jestliže je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak je daňové zvýhodnění dvojnásobně vysoké. Zaměstnanec se třemi dětmi uplatní tedy daňové zvýhodnění ve výši 5447 Kč (1267 Kč + 1860 Kč + 2320 Kč). Zaměstnanci s více dětmi tedy často neplatí nic na dani z příjmu, a ještě mají čistou mzdu na účet vyšší o daňový bonus.

Praktický příklad

Zaměstnanec Pavel má hrubou mzdu 40000 Kč a uplatňuje daňové zvýhodnění na tři děti. Vypočtená daň z příjmu po uplatnění slevy na poplatníka činí 3430 Kč (40000 Kč × 15 % – 2570 Kč). Daňové zvýhodnění na tři děti je 5447 Kč. Pan Pavel nezaplatí nic na dani z příjmu, a ještě obdrží ve výplatě na účet daňový bonus v částce 2017 Kč (5447 Kč – 3430 Kč).

Kdo uplatní daňové zvýhodnění?

V případě, že jsou oba manželé nebo partneři zaměstnanci, potom je jedno, kdy z nich uplatní daňové zvýhodnění na děti. Při vyšší hrubé mzdě sníží daňové zvýhodnění vypočtenou daň z příjmu, při nižší mzdě se obdrží daňový bonus. V souhrnu je však čistý rodinný příjem stejně vysoký. Jiná situace je v případě, že jeden z manželů nebo partnerů je zaměstnanec a druhý OSVČ. V takových případech je výhodnější, ať daňové zvýhodnění uplatňuje zaměstnaný rodič. Osoby samostatně výdělečně činné uplatňují totiž daňové zvýhodnění až za celý kalendářní rok. Zaměstnanci si finančně polepší již v jednotlivých měsících v průběhu roku.

Petr Gola

Další články k tématu Daňové slevy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí