Daňová sleva 2570 Kč

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Nárok na základní daňovou slevu na poplatníka mají všichni zaměstnanci, tedy i pracující studenti nebo penzisté. Uplatnit slevu na poplatníka je možné pouze jednou.

Měsíční sleva na poplatníka je ve všech případech stejně vysoká a činí 2570 Kč měsíčně. Slevu na poplatníka mají stejně vysokou zaměstnanci s podprůměrnou mzdou i zaměstnanci s nadprůměrnou mzdou. Sleva na poplatníka snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka může být daň z příjmu nulová.

Příklad – Nástup do zaměstnání během měsíce

Absolvent Filip nastoupil do zaměstnání 15. srpna. Při výpočtu čisté mzdy za srpen bude mít Filip nárok na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč, přestože nepracoval celý měsíc. Měsíční sleva na poplatníka se poměrně nekrátí.

Příklad – Zaměstnání za minimální mzdu

Zaměstnankyně Alena pracuje za minimální mzdu ve výši 16200 Kč. Na dani z příjmu fyzických osob nezaplatí nic, neboť sleva na poplatníka je vyšší než vypočtená daň z příjmu ve výši 2430 Kč (16200 Kč × 15 %). Sleva na poplatníka snižuje daň z příjmu maximálně do nuly.

Příklad – Hrubá mzda 40000 Kč

Paní Eva má v zaměstnání hrubou mzdu 40000 Kč, vypočtená daň z příjmu činí tedy 6000 Kč (40000 Kč × 15 %). Od vypočtené daně z příjmu se odečte sleva na poplatníka a z hrubé mzdy je paní Evě mzdovou účetní sražena částka na dani z příjmu ve výši 3430 Kč (6000 Kč – 2570 Kč).

Petr Gola

Další články k tématu Daňové slevy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí