Poradna: Neplacené volno a zdravotní pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Daniela: Z rodinných důvodů potřebuji čerpat neplacené volno. Teď řeším se zaměstnavatelem délku neplaceného volno a bylo mi sděleno, že bych si musela platit zdravotní pojištění. To mi přijde divné, když budu zaměstnancem…

Zdravotní pojišťovna musí za každého svého zaměstnance, který není současně státním pojištěncem (např. penzistou, studentem), obdržet zdravotní pojištění vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Pro rok 2022 je měsíčním minimálním vyměřovacím základem částka 16200 Kč (tj. měsíční minimální mzda). Minimální zdravotní pojištění činí tedy 2187 Kč (13,5 % z 16200 Kč). Za odvod zdravotního pojištění na účet zdravotní pojištění je zodpovědný zaměstnavatel, a to za část placenou zaměstnavatelem i za část placenou zaměstnancem.

Neplacené volno = platba 2187 Kč

V případě, že byste neplacené volno čerpala celý měsíc a neměla tak žádný příjem ze zaměstnání, potom by zaměstnavatel za Vás musel odvést zdravotní pojištění ve výši 2187 Kč, přičemž by následnou úhradu požadoval na Vás. Zaměstnavatelé zpravidla pro tyto případy sepisují se zaměstnanci písemnou dohodu pro budoucí srážku této částky.

Kratší neplacené volno

Jestliže byste neplacené volno čerpala pouze po část měsíce a část měsíce pracovala a Vaše hrubá mzda za odpracovanou část měsíce byla alespoň 16200 Kč, potom se zdravotní pojištění vypočítá standardně, tj. 9 % z hrubé mzdy zaměstnavatel a 4,5 % z hrubé mzdy bude sraženo Vám jako zaměstnankyni.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí