Vyšší mzda = vyšší zdravotní pojištění

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Sazba zdravotního pojištění s vyšší hrubou mzdou neklesá ani nestoupá. Při výpočtu zdravotního pojištění se nezohledňuje rodinná ani majetková situace zaměstnance.

Zaměstnanci je z jeho hrubé mzdy sraženo zaměstnavatelem 4,5 % na zdravotním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění platí za zaměstnance zaměstnavatel. Zdravotní pojištění tedy můžeme nazvat „rovnou daní“, neboť na výpočet efektivní sazby zdravotního pojištění nemají u zaměstnance pracujícího alespoň za minimální mzdu vliv žádné další okolnosti. Navíc pro výpočet zdravotního pojištění, není na rozdíl od sociálního pojištění, stanoven žádný strop.

Praktický příklad – dvě zaměstnání

Pan Milan pracuje na plný úvazek pro jednoho zaměstnavatele a pro druhého si přivydělává na zkrácený úvazek. Z obou zaměstnání je panu Milanovi odvedeno zdravotní pojištění v zákonné sazbě.

Platba pojistného je povinná

Zaměstnanci se nemohou vyhnout placení zdravotního pojištění. Nelze se se zaměstnavatelem dohodnout, že nebude za zaměstnance platit povinné zákonné zdravotní pojištění a místo toho si zaměstnanec uzavře vlastní komerční pojištění. Každý občan s trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn u jedné ze zdravotních pojišťoven působících na trhu. Pokud zaměstnanec změní zdravotní pojišťovnu, tak má povinnost tuto skutečnost oznámit zaměstnavateli.

Zaměstnanec OBZP

Jestliže zaměstnanec pracuje pouze na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně a není současně státním pojištěncem (např. penzistou, studentem), potom je pro účely placení zdravotního pojištění považován za osobu bez zdanitelných příjmů. Příjem pro neplacení zdravotního pojištění se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť, proto je možné současně pracovat pro více zaměstnavatelů a ani z jednoho příjmu přitom neplatit zdravotní pojištění. Všechny OBZP platí v roce 2021 zdravotní pojištění ve výši 2052 Kč, bez ohledu na výši a strukturu vlastních příjmů.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí