Brigáda a zdravotní pojištění

štítky Pojištění Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Mnozí studenti nebo penzisté si během roku přivydělávají na některou z pracovních dohod. Jak je to s platbou zdravotního pojištění? Proč nelze obdržet vratku zdravotního pojištění?

Z hrubé odměny z dohody o provedení práce se neplatí zdravotní pojištění, jestliže hrubá měsíční odměna činí 10000 Kč a méně. Z hrubé odměny z dohody o pracovní činnosti se neplatí zdravotní pojištění, pokud hrubá měsíční odměna je 3499 Kč a méně. Při práci pro více zaměstnavatelů současně se limit pro neplacení zdravotního pojištění posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Praktický příklad

Student Jiří si přivydělává v roce 2021 pro jednoho zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti s hrubou odměnou 3200 Kč, pro druhého na dohodu o pracovní činnosti s hrubou odměnou 3400 Kč a pro třetího zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 8000 Kč. Ani z jedné odměny tedy neplatí zdravotní pojištění.

Při překročení limitu platí z hrubé odměny zdravotní pojištění zaměstnanec i zaměstnavatel. Studenti a penzisté však při výpočtu zdravotního pojištění nemusí dodržet minimální vyměřovací základ na úrovni minimální mzdy (v roce 2021 ve výši 15200 Kč), ale zdravotní pojištění se zaplatí ze skutečné hrubé odměny.

Praktický příklad

Penzista Karel si přivydělává na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 12000 Kč. Pro účely placení zdravotního pojištění je státním pojištěncem, protože je starobním důchodcem. Z hrubé odměny je mu tedy sraženo zdravotní pojištění ve výši 540 Kč (12000 Kč × 4,5 %) a zaměstnavatel za pana Karla zaplatí zdravotní pojištění v částce 780 Kč (12000 Kč × 6,5 %).

Zdravotní pojištění se nevrací

Zatímco sraženou daň z příjmu z dohod o provedení práce během roku 2020 mohou studenti nebo penzisté přivydělávající si během loňského roku pouze na brigády obdržet zpět po podaném daňovém přiznání, protože uplatní v daňovém přiznání vždy slevu na poplatníka (studenti i slevu na studenta), tak případně zaplacené zdravotní pojištění z dohody o provedení práce i dohody o pracovní činnosti se zpět nevrací. Při výpočtu zdravotního pojištění se neuplatňují žádné slevy nebo odpočty jako je tomu u daně z příjmu fyzických osob.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí