Státní příspěvek na penzijko

štítek Spoření přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Spoření na penzi v penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření podporuje stát měsíčním státním příspěvkem. Jak je vysoký a kdy na něj vzniká nárok?

Aktuálně je možné uzavřít již pouze smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, v minulosti uzavřené smlouvy o penzijním připojištění však stále běží a lze na ně čerpat stejné legislativní výhody jako na smlouvy o doplňkovém penzijním spoření.

Výše příspěvku

Stát zasílá měsíční příspěvky na smlouvy o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření čtvrtletně, přičemž za každý měsíc náleží státní příspěvek dle těchto pravidel:

  • Pro minimální státní měsíční příspěvek ve výši 90 Kč je nutné na smlouvu měsíčně spořit 300 Kč.
  • Při vkladech nad 300 Kč do 1000 Kč činí státní měsíční příspěvek 90 Kč + 20 % z vkladu nad 300 Kč.
  • Na maximální měsíční příspěvek ve výši 230 Kč dosáhnou občané spořící si na smlouvu 1000 Kč a více.

Pro účely čerpání státního příspěvku se hodnotí pouze vlastní vklady na smlouvu. Smlouvu o doplňkovém penzijním spoření mohou mít přitom uzavřenu i děti. Nárok na státní příspěvek mají přitom všichni členové rodiny, stejně jako je tomu např. u stavebního spoření.

Praktický příklad

Pan Jaroslav si měsíčně spoří na svoji smlouvu o penzijním připojištění 300 Kč a dalších 1700 Kč mu měsíčně přispívá zaměstnavatel. Pan Jaroslav má však nárok na státní příspěvek ve výši pouze 90 Kč měsíčně. Příspěvek zaměstnavatele se pro účely výpočtu státního příspěvku nezapočítává.

Změna investiční strategie

U smluv o doplňkovém penzijním spoření je možné si u penzijní společnosti zvolit některou z investičních strategií, která nejvíce odpovídá vlastnímu investičnímu profilu. Během let je samozřejmě možné investiční strategii změnit nebo dokonce změnit penzijní společnost. Někteří občané např. v mladším věku preferují dynamickou formu investování a v předdůchodovém věku ji změní na konzervativní formu.

Petr Gola

Další články k tématu Spoření na penzi

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí