Nemocenská v penzi

štítky Penze Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Nárok na nemocenskou mají při splnění zákonných podmínek i starobní penzisté, avšak v omezeném rozsahu. Jak jsou na tom předčasní důchodci, invalidní důchodci nebo příjemci pozůstalostního důchodu?

Poživatelé starobního důchodu nebo invalidního důchodu třetího stupně mají nárok na nemocenskou od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti nejvýše po dobu 70 kalendářní dní, základní podmínkou je samozřejmě účast na nemocenském pojištění. Nejdéle přitom mohou pobírat nemocenskou do dne, kterým skončila doba zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění.

Praktický příklad

Paní Jiřina je v řádném starobním důchodu a v současné době je na nemocenské, ale k 30. 9. 2020 jí skončil pracovní poměr na dobu určitou. Pracovní poměr na dobu určitou skončí i v případě, že je zaměstnanec v pracovní neschopnosti. Od října již paní Jiřina nárok na nemocenskou nemá, protože jí nebude trvat pracovní poměr zakládající účast na nemocenském pojištění.

Standardní podmínky

Příjemci invalidního důchodu prvního a druhého stupně a příjemci pozůstalostních důchodů mají nárok na nemocenskou za standardních podmínek jako ostatní zaměstnanci, neplatí pro ně žádné speciální zákonné ustanovení, jako je tomu v případě řádných starobních důchodců.

Předčasný důchodce nemůže mít nemocenskou

Do dosažení řádného důchodového věku nemůže mít předčasný důchodce příjem zakládající účast na nemocenském pojištění, v opačném případě by mu nenáležela výplata předčasného důchodu. Z tohoto důvodu nemohou mít předčasní důchod nárok na nemocenskou.

Žádné krácení

Příjemcům státního důchodu, kterým náleží nemocenská, se výplata nemocenské nijak nekrátí. Výpočet nemocenské je ve všech případech stejný. Pobírání státního důchodu tedy není důvodem pro to, aby byla nemocenská vyplácena v nižší částce. Rovněž částka přiznaného důchodu výši nemocenské nijak neovlivňuje, rozhodující je mzda nebo v plat v zaměstnání, ze kterého bylo zaplaceno sociální pojištění.

Petr Gola

Další články k tématu Nemocenská

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí