Osm pravidel pro výběr úvěru

štítek Úvěry a půjčky čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

V životě jsou situace, kdy správně zvolený úvěr rodině pomáhá. Rozhodně neplatí, že každý úvěr je špatný. Vždy záleží na konkrétní rodinné situaci. Dobré je při vyřizování úvěru dodržet několik základních pravidel.

Bez úvěru se většina rodin během produktivního života neobejde, každý úvěr by však měl odpovídat finančním možnostem a skutečným potřebám, nabídka úvěrů na trhu je velmi široká. Nepřiměřené zadlužení je finančně nezodpovědné. Na co si dát pozor při výběru libovolného úvěru?

Úvěr nevybírejte ve spěchu

I v případě, že potřebujeme úvěr z různých důvodů vyřídit rychle, tak není vhodné kývnout hned na první nabídku. Při bezmyšlenkovém vyřizování úvěru se zpravidla na plno věcí zapomene nebo se nedomyslí a většinou lze na trhu nalézt levnější variantu.

Chtějte znát celkově zaplacenou částku

Někteří žadatelé o úvěr si ani nespočítají celkové náklady, tj. jistinu plus zaplacené úroky a poplatky. V některých případech by je přitom vyčíslení celkové částky od čerpání úvěru odradilo.

Mějte vyšší vlastní rezervu, než požaduje banka

Finanční instituce mají své vlastní požadavky na finanční možnosti žadatele o úvěr či půjčku. Žadatelé o úvěr by však na sebe měli být ještě přísnější. Ve skutečnosti je dobré mít vyšší rezervu po odečtu měsíční splátky, než požadují finanční instituce.

Na hypotéku s poradcem

Hypotéka je dlouhodobým finančním závazkem, kde každá desetina procenta znatelně zvyšuje celkové náklady. Zkušený a kvalitní poradce přitom může správným výběrem ušetřit značnou část finančních prostředků.

Znáte dopady na rodinný rozpočet

Žadatelé o úvěr by měli mít vždy přesně propočítáno, jaké jsou jejich finanční možnosti, celkovou finanční nákladnost úvěru a jaký dopad pravidelné splácení úvěru bude mít na rodinný rozpočet.

Výběru hypotéky věnujete stejnou pozornost jako výběru nemovitosti

Někteří žadatelé o hypotéku dlouhodobě vybírají nemovitost a samotné parametry hypotéky příliš neřeší, což není dobře. Výběr hypotéky si zaslouží stejnou pozornost jako výběr nemovitosti.

Počítejte bez růžových brýlí

Při finančním plánování úvěru je vhodné vidět rodinnou finanční budoucnost reálně a nepočítat s příliš razantním zvyšováním příjmů v budoucnu.

Smlouvu si důkladně prostudujete

Každou smlouvu je potřeba si před podpisem několikrát přečíst a případné nejasnosti si vyjasnit před podpisem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí