Výběr nemovitosti pro pronájem

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Investice do nemovitosti za účelem pronájmu může přinášet pravidelné zajímavé zhodnocení. Nemovitost určenou k pronájmu je však potřeba vybírat jinak než nemovitost pro vlastní bydlení. Výběr nemovitosti není vhodné uspěchat.

Nájemní bydlení je v určitých fázích života výhodné. Zejména pro mladé lidi, kteří se častěji stěhují za prací nebo pro mladé partnery, kteří si před pořízením vlastního bydlení chtějí vyzkoušet nejdříve spolu žít v jedné domácnosti. Rovněž mnohem více vysokoškoláků upřednostňuje nájemní bydlení oproti životu na kolejích. Nájemní bydlení volí i někteří lidé, kteří za prací dojíždí a v místě výkonu práce tráví pouze několik dní během týdne a nechtějí ztrácet čas každodenní dlouhou cestou domů.

Poptávka po nájemním bydlení nebude klesat

Přestože pro většinu Čechů je vlastní bydlení velmi důležité, neboť nikde jinde se necítí tak svobodně a dobře jako v domě či bytě, který jim říká „pane“, tak i nájemní bydlení je pro některé lidi velmi atraktivní. Proč? Přináší vyšší životní a finanční nezávislost, protože není potřeba splácet hypotéku a při výběru práce není člověk vázán na určitý region. Poptávka po nájemním bydlení tedy klesat nebude. Majitelé kvalitní nemovitosti budou mít vždy dlouhodobý pravidelný příjem z nájmu.

Výběr nemovitosti je odlišný

Nároky na vlastní bydlení a nemovitost určenou k pronájmu se liší. Nájemní bydlení upřednostňují zejména mladí lidé, kteří mají jiné požadavky na každodenní život oproti lidem ve středním nebo předdůchodovém věku. Lépe se tedy pronajímají nemovitosti ve větších městech s dobrou dostupností do centra. V kurzu jsou zejména menší nemovitosti, kde jsou nižší měsíční provozní náklady spojené s bydlením. Mladí lidé tráví v domácnosti méně času než rodiny s dětmi nebo starší občané. Při výběru nemovitosti určené k pronájmu je tedy potřeba se řídit jinými kritérii než při výběru nemovitosti určené k vlastnímu bydlení.

Studentská města mají výhodu

Více příležitostí k pronájmu je samozřejmě ve větších městech s dostatkem pracovních příležitostí a ve městech s vysokými školami. Zájem o nájemní bydlení je však i v menších městech v republice, a to z důvodů vyšší míry rozvodovosti než v minulosti. Rozvádějící se manželé nemají většinou k dispozici dvě nemovitosti, a proto jeden z bývalých manželů volí na určitou dobu nájemní bydlení.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí