S inflací je potřeba počítat

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Finanční plánování by mělo být samozřejmostí u všech zodpovědných rodin, přičemž při finančním rozhodování je potřeba počítat s inflací. Jestliže úroková sazba u úspor a investic je nižší než inflace, potom dochází k reálnému poklesu rodinného bohatství.

Inflace nepřeje nejenom rodinným úsporám, investicím, ziskům, ale i každoměsíční hrubé mzdě. Reálně si rodina polepší pouze v případě, že zhodnocení u všech finančních prostředků a mzdy je vyšší než inflace. Rodinné peníze svádí každoroční zápas s inflací.

Praktický příklad

Pan Novák zdědil 400 000 Kč po své babičce. Nevěděl, jak s penězi naložit. Nechtěl peníze nikde vázat a chtěl je mít pořád k dispozici, než se rozhodne, jak s nimi naloží. Původně předpokládal, že najde řešení během několika týdnů. Nestalo se tak a peníze měl ve skříni 4 roky. Pro zjednodušení budeme počítat, že po dobu těchto 4 let byla každý rok 2% inflace. Po čtyřech letech je reálná hodnota 400 000 Kč již pouze 369 539 Kč. O více než 30 000 Kč přišel pan Novák svojí nerozvážností.

Neposuzujme jen nominální hodnotu

Růst úspor je nutné sledovat nejenom v nominálních hodnotách, ale i v částkách zohledňujících meziroční inflaci. Ekonomickým trendům je vhodné přizpůsobit rodinné spoření a investování. Ideální je dlouhodobá spolupráce s kvalitním poradcem, který přizpůsobuje skladbu finančních produktů rodinným finančním možnostem, sklonu k riziku a požadavkům na čerpání peněz v čase. Když se nechají peníze zahálet, tak se za pár let může za naspořenou částku koupit značně méně zboží a služeb.

Odolný příjem? Z nájmu

Pravidelný příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu je stále oblíbenějším pasivním příjmem řady lidí. Výhodou příjmu z pronájmu je mimo jiné i vysoká odolnost proti inflaci, neboť většina majitelů má smluvně ošetřenu každoroční změnu ceny dle vývoje inflace. Zaměstnanci musí každoročně o zvýšení hrubé mzdy se zaměstnavatelem vyjednávat a každoroční zvýšení hrubé mzdy o inflaci není rozhodně samozřejmostí.

Petr Gola

Další články k tématu Rodinné finance

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí