Otec a daňové zvýhodnění na děti

štítky Daně Mateřská čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Daňové zvýhodnění na děti může uplatňovat vždy pouze jeden z rodičů, přičemž je jedno, zdali daňové zvýhodnění uplatňuje otec nebo matka. Během roku je možné se v uplatňování daňového zvýhodnění i vystřídat, v každém měsíci lze však daňové zvýhodnění uplatnit jenom jednou.

Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění u svého zaměstnavatele měsíčně, podmínkou je podepsání prohlášení k dani. Měsíční daňové zvýhodnění na první dítě v roce 2017 činí 1 117 Kč, na druhé dítě 1 617 Kč a na třetí dítě 2 017 Kč.

Daňový bonus

Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu, a když je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu. Při čerpání daňového zvýhodnění se na dani z příjmu nic nezaplatí a ještě se obdrží peníze od státu. Zaměstnanci s nízkou hrubou mzdou uplatňující daňové zvýhodnění mohou mít čistou mzdu obdrženou na účet vyšší i než sjednanou hrubou mzdu.

OSVČ a daňové přiznání

Osoby samostatně výdělečně činné uplatňují daňové zvýhodnění jednou za rok v daňovém přiznání. Za rok 2017 budou moci daňové zvýhodnění uplatnit i OSVČ stanovující výdaje paušálem, ale pouze za podmínky, že výdajový paušál uplatní maximálně z příjmu ve výši 1 000 000 Kč. Pokud budou chtít OSVČ využít vyššího limitu ve výši 2 000 000 Kč, potom nebudou moci daňové zvýhodnění uplatnit, stejně jako v předchozích letech. Pokud má druhý z rodičů v takovém případě rozhodné příjmy, ze kterých je možné daňové zvýhodnění na děti uplatnit, tak ho uplatní on.

Kdy rozhodně uplatní daňové zvýhodnění otec?

Jestliže oba rodiče pracují, potom se mezi sebou domluví, kdo z nich bude daňové zvýhodnění na děti uplatňovat. Mzdové účetní je potřeba doručit potvrzení zaměstnavatele druhého z rodičů, že daňové zvýhodnění neuplatňuje nebo čestné prohlášení. Pokud však má příjmy, ze kterých je možné uplatnit daňové zvýhodnění pouze jeden z rodičů, potom je situace jasná. V praxi se jedná o tyto případy:

  • druhý z rodičů je na rodičovské dovolené a pobírá pouze rodičovský příspěvek, nemá tedy příjmy, u kterých by bylo možné daňové zvýhodnění uplatnit
  • druhý z rodičů je v evidenci na úřadu práce a opět nemá příjmy, ze kterých by bylo možné rodičovský příspěvek uplatnit

Petr Gola

Další články k tématu Dávky pro tatínky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí